Na twee jaar komen er weer paasvuren in Ooststellingwerf, maar niet iedereen is even blij met de traditie. 'Paasvuurafstekers moeten zich bewust zijn van de consequenties'

Het paasvuur in Elsloo mag dit jaar weer ontstoken worden. Ondanks dat niet iedereen blij is met het in brand steken van duizenden kubieke meters hout, denkt burgemeester Sandra Korthuis (63) van Ooststellingwerf dat de traditie ,,een heel belangrijk sociaal aspect” heeft.

De paasbult in Elsloo.

De paasbult in Elsloo. Foto: Hendrik Betten

In Ooststellingwerf zijn zes vergunningen verstrekt voor paasvuren. Onder andere in Elsloo, Oosterwolde en Appelscha mogen de bulten opgebouwd worden. ,,Maar lang niet elk dorp heeft er een, mensen begonnen vaak te laat”, meldt dorpscommunicatiemedewerker Hendrik Betten (72) uit Elsloo. Korthuis en Betten benadrukken beide dat het paasvuur voor de Ooststellingwervers een belangrijke traditie is. ,,Je ziet echt dat het een heel sterk verbindend effect heeft bij de inwoners, in de opbouw én bij het aansteken”, laat Korthuis weten. ,,Iedereen is er na twee jaar weer aan toe”, stelt Betten.

Traditie