Dit artikel is vandaag gratis

Na vier maanden renoveren is de Sânsleatbrêge in Terherne weer bruikbaar voor vaar- en wegverkeer

De Sânsleatbrêge in Terherne. Foto: Provincie Fryslân

Het vaar- en wegverkeer kan weer gebruik maken van de Sânsleatbrêge in Terherne. De afgelopen vier maanden werd de brug grondig gerenoveerd, om er ook in de toekomst weer veilig gebruik van te kunnen maken.

Plaatselijk Belang Terherne, hoofdaannemer Solidd uit Sumar en 25 leerlingen van de lokale bassischool openden maandag samen met gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder officieel de brug.

De renovatie startte eind augustus en bestond uit verschillende werkzaamheden, zoals het verstevigen van de stalen constructies (beweegbaar brugdek, hameistijlen en balansen), vervangen van beweegbare delen, herstellen van betonschades en aanpassen van de elektronische installatie en de weg rondom de brug. Daarnaast hebben de hoofdrijbaan, het fietspad en het voetpad elk een eigen slagboom gekregen.

Verstevigen in plaats van vervangen

Er is gekozen voor het verstevigen in plaats van vervangen van de staalconstructies. Hierdoor was veel minder nieuw materiaal nodig en dat verminderde de verwachte uitstoot van CO2, meldt de provincie.

,,Het is mooi dat het werk volgens planning is verlopen”, aldus Fokkens. ,,Dat maakt dat de overlast voor de omgeving zo kort mogelijk heeft geduurd. Met de vernieuwde brug kan Terherne weer jaren vooruit.”

Nieuws

menu