Na vijf maanden coronasluiting eindelijk weer naar het museum, bezoekers zijn dolblij: 'Het is een verademing'

Máxima’s jurk bewonderen en tegelijk inspiratie opdoen voor een nieuw handwerkproject. Na een sluiting van vijf maanden mochten het Fries Museum en andere musea zaterdag weer open. Bezoekers waren eraan toe.

Paulien Lamsma bekijkt een jurk Frank Govers ontwierp voor Liesbeth List.

Paulien Lamsma bekijkt een jurk Frank Govers ontwierp voor Liesbeth List. Foto: Jacob van Essen

,,Mijn handen jeukten om hier te kunnen kijken”, zegt Paulien Lamsma uit Leeuwarden. Zij en haar man Uif van Driel uit Leeuwarden zijn de eersten uit hun tijdsslot die de grote expositiezaal bereiken met onder andere de geborduurde Prinsjesdagjurk (2015) van koningin Máxima, een knalrode jurk van Liesbeth List en een kinderjurk naar de Franse mode uit de achttiende eeuw. Lamsma stond wel vaker in een rustige museumzaal, maar deze keer is anders, vindt ze. ,,Het voelt bijzonder om hier als eerste rond te lopen. Heel fijn dat we dit weer kunnen doen.”

Tien bezoekers stonden zaterdagochtend om tien uur op de stoep voor het eerste tijdsslot van het Fries Museum. Hier is de tentoonstelling Haute Bordure te zien, met 150 kledingstukken die samen vier eeuwen borduurwerk vertegenwoordigen.

Digitaal aanbod

Toen de versoepelingen voor theaters, bioscopen en musea werd aangekondigd, reserveerden Lamsma en haar man onmiddellijk een plek. Ze hebben het museumbezoek gemist, vertelt ze. Tijdens de sluiting boden musea wel digitale alternatieven, zoals een rondleiding op afstand. ,,Maar daar hebben we niet echt gebruik van gemaakt. Je hebt dan toch niet dezelfde beleving als in het echt. Hier word je geïnspireerd.’’

Haasten of langs andere bezoekers manoeuvreren hoeft niet. Bezoekers hebben tijd en ruimte om wat langer naar een stuk te kijken, zonder dat ze elkaar in de weg staan. Per tijdsslot van een half uur mogen twintig mensen naar binnen. In het eerste tijdsslot zaterdagochtend is dat op tien gehouden, zodat er geen grote groep voor de deur zou ontstaan.

Er staat geen tijdlimiet op een bezoek, wel moeten bezoekers in de gaten houden dat ze niet met teveel mensen in een ruimte staan. Bij de entree naar elke zaal staat het maximumaantal aangegeven.

Haute Bordure

In de techniekenzaal bekijkt Ans Beers uit Oude-Wetering aandachtig een vitrine met daarin een geborduurde kraplap (kostuumonderdeel dat het bovenlichaam bedekt) naaldkoker en garenkloshouder. Ze houdt van textielkunst en werkt zelf ook graag met textiel. Kijken naar Haute Bordure stond dus al even op de lijst. Met haar man Jan en dochter Karlijn boekte ze het allereerste tijdsslot.

De tentoonstelling zou 17 februari openen, maar door de lockdown werd het zaterdag 5 juni.

De versoepelingen voor musea, theaters en bioscopen kwamen na die voor winkels en horeca. In een brief aan het rijk schreven de cultuurgedeputeerden van alle provincies vorige maand dat cultuur geen luxeproduct is, maar ‘onderdeel van het herstel van onze samenleving.’ Ze pleitten voor een snelle heropening.

Ideeën opdoen

Museumbezoek is belangrijk voor Beers. En nu het weer kan, reserveerde ze direct ook kaarten voor Museum De Lakenhal in Leiden en het Kunstmuseum in Den Haag. ,,Ik vind het een verademing, het is heel leuk om gewoon te kijken en ideeën op te doen.” Bij meerdere kledingstukken liggen instructiekaarten voor borduurmotieven waarmee bezoekers thuis aan de slag kunnen.

De tentoonstelling is te zien tot en met 18 juli. ,,We zijn heel blij dat we het nu eindelijk kunnen laten zien, nu hopen we een inhaalslag te maken”, zegt museumwoordvoerder Anne-Sophie Scholtens. ,,Vorig jaar zijn we al open geweest met het coronaprotocol, we weten dat museumbezoek op een veilige manier kan.’’

De openingstijden zijn verruimd: het museum gaat iedere dag een uur eerder open dan normaal en is ook op maandag open. Per dag kunnen 230 mensen naar binnen. Het afgelopen weekeinde waren alle kaarten verkocht. Anders dan tijdens de proef in april zijn musea zonder toegangstest te bezoeken.