Dit artikel is vandaag gratis

Naar Fryslân om de Elfstedentocht te fietsen voor Tim: 'Hopelijk wordt mentale gezondheid bespreekbaarder'

De fietsers van Team Van Spanning vertrekken bij de Oldehove in Leeuwarden. Foto: Marchje Andringa

Het is zaterdag 10 september. Wereld Suïcide Preventiedag. Een groep van zo’n dertig, voornamelijk jonge mannen en vrouwen uit Zuid-Holland, vertrekt vanuit Leeuwarden om gezamenlijk de Elfstedentocht te fietsen. Het doel: geld inzamelen voor stichting MIND, die psychische gezondheid in de samenleving wil bevorderen. Ze doen dit in naam van Tim van Spanning, die vier jaar geleden op 21-jarige leeftijd plotseling het leven liet.

Hij stond vol in het leven. Studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, stond op het punt om aan een master bestuurskunde te beginnen, werkte naast zijn studie in Den Haag en was actief bij een politieke jongerenorganisatie en zijn studentenvereniging in Leiden. Toch beëindigde Tim van Spanning uit Den Haag op 12 mei 2018 zijn leven. Een schok voor zijn vrienden en familie. ,,We zagen het niet aankomen”, vertelt Niels Held (25), een goede vriend van Tim. ,,De impact was zo groot, het leven heeft wel een jaar compleet stil gestaan.”

Een groot gat

Vier jaar later is het verdriet er nog steeds, ,,Er is nog altijd een groot gat in ons midden, maar met het organiseren van deze tocht wilden we daarmee iets doen.” Tim kwam graag fietsen in Fryslân, vertelt Held. ,,Dan genoot hij op zijn OV-fiets met zijn Action-tas aan het stuur van het Friese landschap.” De stap was dan ook snel gemaakt om samen met vrienden Kees en Anthimis Verhoog, Emiel Blomme en Bernhard van Haersma Buma een sponsortocht op de fiets te organiseren langs de Friese elf steden.

Rond 12 uur vertrekken de vrienden en de broers van Tim bij de Oldehove in Leeuwarden, waar ze zondagmiddag vier uur, na een overnachting in de buurt van Makkum, weer zullen finishen in de Prinsentuin. In café De Walrus zullen ze vervolgens worden opgevangen door burgemeester Sybrand van Haersma Buma, en zal het eindbedrag bekend worden gemaakt. Bij vertrek is het verhoogde streefdoel al gepasseerd en staat er bijna elfduizend euro op de teller.

Alleen

Het geld gaat naar stichting MIND en MIND Us, een project dat onder de stichting valt en zich specifiek richt op de mentale gezondheid van jongeren. Uit onderzoek van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de mentale gezondheid van jongeren de laatste jaren afneemt. ,,Als goed doel is het daarom extra relevant. We hopen dat deze tocht in naam van Tim daarom een bijdrage kan leveren om problemen bij jongeren te voorkomen en jongeren hierin te ondersteunen.” Held hoopt dat mentale problemen in de toekomst bespreekbaarder worden. ,,Je mag je slecht voelen, je mag over je problemen praten en je hoeft niet alles alleen te doen.”

Het voelt goed om met een hele groep deze actie op touw te zetten, vertelt Held. ,,We zijn niet meer allemaal samen geweest sinds de uitvaart. Het is fijn om gezamenlijk weer herinneringen op te halen, Tim te herdenken en om iets goeds te doen in zijn naam.”

Wie een bijdrage wil leveren kan terecht op: https://starteeneigenevenement.doemeemetmind.nl/team/team-van-spanning

Nieuws

menu