Duitse deelstaat Nedersaksen wil gaswinning in Waddenzee ‘voor eens en voor altijd’ verbieden

Als het aan de milieuminister Olaf Lies van Nedersaksen ligt, wordt het boren naar olie en gas in de Duitse Waddenzee volgend jaar verboden. Lies wil daarvoor een wetswijziging indienen, die het parlement van de deelstaat in de zomer kan aannemen.

Uitzicht op de Duitse Waddenzee vanaf het eiland Borkum.

Uitzicht op de Duitse Waddenzee vanaf het eiland Borkum. Foto: Dietmar Rabich

Daarmee worden toekomstige plannen voor gaswinning, zoals die wel in het Nederlandse deel van het UNESCO-natuurgebied worden toegestaan, in het aangrenzende Duitse Waddengebied onmogelijk gemaakt. „Met de nieuwe wet nemen we alle twijfels weg. Dan is het voor eens en voor altijd duidelijk: er wordt niet meer naar gas of olie geboord in het Nationaal Park van de Waddenzee”, zei de Nedersaksische milieuminister Lies woensdagavond in Hannover. Zijn ambtscollega Bernt Althusmann van Economische Zaken vulde aan dat het belang van milieu- en klimaatbescherming hoger moet worden ingeschat dan het economische belang.

Geen gevolgen voor ONE-Dyas

Eerder dit jaar sprak de regering van de Duitse deelstaat zich streng uit tegen gaswinning in de Duitse Noordzee door het Nederlandse energiebedrijf ONE-Dyas. Zo’n twintig kilometer boven Schiermonnikoog, langs de Nederlands-Duitse grens, wil het bedrijf ruim 22 miljard kubieke meter aardgas winnen uit het gasveld N05-A. „Het heeft geen zin als we gasboringen in de Waddenzee stoppen, en dan het Nationaal Park vanaf de zijkant aanboren”, sprak milieuminister Lies afgelopen zomer.

Maar de nu voorgenomen wetswijziging door Nedersaksen heeft geen gevolgen voor ONE-Dyas, zegt woordvoerder Corine Toussaint. „Die wet heeft alleen betrekking op de Waddenzee, en niet op de ontwikkeling van N05-A in de Noordzee.”

ONE-Dyas wil ter plaatse een boorplatform bouwen aan de Nederlandse kant, op zo’n 500 meter afstand van de Duitse territoriale wateren. Aan de Duitse kant moet een offshore windpark komen dat het boorplatform van stroom voorziet. Toussaint benadrukt dat hiermee de uitstoot van het platform beperkt blijft. Ook zegt zij dat lokaal gewonnen aardgas een 30 procent lagere CO2-voetafdruk heeft dan geïmporteerd gas.

De ontwerpvergunningen voor de gaswinning door ONE-Dyas liggen sinds dit voorjaar ter inzage. Een definitief besluit wordt binnen een aantal maanden verwacht.