Niet alleen in Blauwhuis, maar overal in Fryslân ziet de GGD een toename van besmettingen

Het aantal positieve testen onder bezoekers van het dorpsfeest in Blauwhuis vorige week vrijdag is opgelopen tot 23. Dat meldt GGD Fryslân, die ook elders in Fryslân het aantal besmettingen ziet toenemen.

Het toedienen van een vaccin.

Het toedienen van een vaccin. Foto: JERRY LAMPEN JERRY LAMPEN JERRY LAMPEN

Volgens woordvoerder Jan Arendz zijn er onder de feestgangers in Blauwhuis zowel meerdere gevaccineerden, niet-gevaccineerden als deels gevaccineerden positief getest. Het is niet bekend of zij tijdens het feest besmet zijn geraakt of dat al eerder waren.

De GGD vermoedt op basis van bron- en contactonderzoek dat er nog meer besmettingen zijn onder de bezoekers van de Blauhúster Merke. „Er waren hier ruim zevenhonderd feestgangers die ook allemaal weer contacten elders hebben”, zegt Arendz.

Testen voor Toegang

Hij waarschuwt dat de Testen voor Toegang-check, die nu ook op veel dorpsfeesten wordt toegepast, geen volledige zekerheid biedt. Zo hoeven gevaccineerden geen test te doen, terwijl zij het virus wel kunnen overdragen. De gezondheidsdienst adviseert ook bezoekers van kleinere feesten, waarvoor geen vergunning of QR-code nodig is, om toch voor de zekerheid een zelftest te doen.

Volgens medische wetenschappers zal het coronavirus blijven circuleren en uiteindelijk endemisch worden, maar voorlopig wil GGD Fryslân uitbraken „in de kiem smoren”. „Als je de teugels helemaal laat vieren, sijpelt het virus uiteindelijk weer door naar kwetsbaren en wordt vooral de zorg te veel belast”, aldus woordvoerder Arendz.

In de Friese ziekenhuizen is het aantal opgenomen coronapatiënten licht gestegen in de afgelopen week. Er lagen vrijdagochtend negentien patiënten in de ziekenhuizen, van wie zes op de intensive care. Dat zijn beduidend minder ziekenhuisopnames dan tijdens de eerste en tweede coronagolf, maar wel meer dan vorig jaar rond deze tijd.

Op twee na hoogste besmettingsgraad

Het aantal positieve tests is in Fryslân in de afgelopen week met een derde toegenomen, zo meldt de GGD in zijn weekbericht. Waren er een week eerder 542 besmettingen, nu zijn dat er 734. Die zijn vooral vastgesteld bij kinderen en jongeren tot dertig jaar. Fryslân heeft daarmee de op twee na hoogste besmettingsgraad, na Flevoland en Noord-Holland. De GGD ziet geen duidelijke besmettingsclusters, maar wel signaleert zij een verdubbeling van het aantal besmettingen in de gemeenten Noardeast-Fryslân en Ooststellingwerf.

De GGD meldt verder nog dat de afgelopen week bijna 12.000 prikken zijn gezet, tegen ruim 19.000 vorige week. Dat aantal blijft dalen nu veel mensen al zijn gevaccineerd. Via de GGD zijn er nu inmiddels meer dan 333.000 Friezen volledig gevaccineerd. Dat is iets meer dan de helft van de bevolking.