Niet meer zitten, maar werken in de Bijzondere Strafgevangenis van Leeuwarden: ‘Na de oorlog kreeg iedereen een tweede kans’

Hoe zag het leven eruit binnen de muren van de Bijzondere Strafgevangenis in de Blokhuispoort in Leeuwarden? Dat laat Stichting Blokhuispoort zien met een online museum, rondleidingen en lezingen tijdens de Maand van de Geschiedenis: Aan het werk.

De weverij van de strafgevangenis in Leeuwarden, een van de werkzalen waar gedetineerden na de Tweede Wereldoorlog aan het werk moesten.

De weverij van de strafgevangenis in Leeuwarden, een van de werkzalen waar gedetineerden na de Tweede Wereldoorlog aan het werk moesten. Foto: Stichting Blokhuispoort

De Blokhuispoort in Leeuwarden was van 1874 tot 1969 de Bijzondere Strafgevangenis en stond bekend als de grootste en strengste van Nederland. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde het gevangenisleven hier aanzienlijk. ,,Vóór de oorlog was het: ‘sluit hem maar op’. Maar na de oorlog kwam er een frisse wind door het gevangeniswezen. Alleen maar opsluiten was toch heel ongezond, dus moesten ze aan het werk’’, vertelt Willem Helfrich, voorzitter van Stichting Blokhuispoort.

Nieuws

menu