Nieuw cultureel hart voor Harlingen

Een win-win-winsituatie, dat vinden de bibliotheek, de nieuwe boekhandel Van der Velde en het Hannemahuis in Harlingen van hun unieke samenwerking. Vanaf morgen gaan bezoekers door een gezamenlijke ingang naar binnen.

Rutger van der Velde van de boekhandel, gemeentelijk projectleider Rogier Jungen en Paulien Schreuder van bibliotheek Noord-Fryslân bij de ingang van het vernieuwde gebouw.

Rutger van der Velde van de boekhandel, gemeentelijk projectleider Rogier Jungen en Paulien Schreuder van bibliotheek Noord-Fryslân bij de ingang van het vernieuwde gebouw. Foto: Marchje Andringa

Een kaartje voor gemeentemuseum Hannemahuis koop je voortaan in boekhandel Van der Velde, waar de bieb de dagelijkse kranten uitstalt in de koffiehoek. ,,We zijn geen concurrenten, we vullen elkaar aan”, zegt Rutger van der Velde, directeur van de boekhandelketen.

De fotografiezaak die hier zat, is verplaatst naar elders in het centrum. Er moest flink wat aan het pand gerenoveerd worden, maar authentieke elementen zoals de plafondbalken zijn behouden gebleven. De aankoop en verbouw heeft al met al iets minder dan twee miljoen euro gekost. Het overgrote deel van de gemeentelijke investering komt terug via huurinkomsten, zegt Rogier Jungen, projectleider vanuit de gemeente Harlingen.

Aanwinst

De nieuwe boekhandel, gevestigd in het pand precies tussen het museum en de bieb in, is een aanwinst voor de stad, want in 2015 ging boekwinkel Wever failliet. ,,Het brede boekenaanbod is terug in Harlingen”, roept Van der Velde enthousiast. ,,Daar gaat het mij om.”

Donderdagmiddag zijn medewerkers druk bezig de boeken uit te stallen. Er hangt een sfeer van opgetogen bedrijvigheid: in de stad van Simon Vestdijk wordt een huis gevuld met boeken.

Ook in de rest van Nederland gaan ze kijken wat wij hier doen

De inrichting oogt fris en eigentijds. Beleving wordt in de boekensector steeds belangrijker. „Je moet hier een boek kunnen kopen, maar je moet ook verrast worden en koffie kunnen drinken.”

In de samenwerking met de bibliotheek ziet Van der Velde een kansrijke formule voor de toekomst. „In de kleinere plaatsen gaan boekhandels en bibliotheken het best moeilijk krijgen in de toekomst, gezien de ontlezing en het lezen en kopen via internet. Door samen te werken, kunnen de bieb en de boekhandel elkaar versterken. Ook in de rest van Nederland gaan ze kijken wat wij hier doen”, verwacht hij.

Ruimer en lichter

Een muur is opengebroken zodat je zo de bieb in kunt lopen. ,,Die was al jaren aan renovatie toe”, zegt directeur Paulien Schreuder van bibliotheek Noord-Fryslân. ,,Er is nu meer plek voor ontmoeting en er zijn rustige werkplekken. Het is ruimer en lichter geworden.”

De boekhandel en bieb gaan niet alleen samen boeken inkopen, maar ook gebruik maken van elkaars kennis en activiteiten op elkaar afstemmen. ,,We kunnen straks beter inspelen op de actualiteit”, aldus Schreuder. Zo kunnen nieuwe boeken snel ook in de bieb liggen.

Museumbezoekers en lezers zijn een overlappende groep

De ruimte achterin de boekhandel kan gebruikt worden voor lezingen en bijeenkomsten die de bieb mede organiseert. Met bijvoorbeeld de Boekenweek gaan ze samen optrekken.

Bang voor elkaars concurrentie zijn Van der Velde en Schreuder niet. ,,Je hebt boekenkopers en boekenleners”, zegt Schreuder. Ook het boekenaanbod is behoorlijk verschillend, zegt Van der Velde. ,,De bibliotheek heeft meer informatieve boeken, de boekhandel moet bijvoorbeeld sterk zijn in een actueel breed aanbod en beleving bieden. Door naast elkaar te gaan zitten, kunnen we beide doelgroepen optimaal bedienen.”

Musuemwinkeltje

Ook voor het Hannemahuis is winst te halen uit de samenwerking. ,,Museumbezoekers en lezers zijn een overlappende groep”, zegt Jungen. Het museumwinkeltje wordt grotendeels verplaatst naar voorin de boekhandel en de kluisjes voor museumgasten zijn verplaatst naar de eerste verdieping van de boekhandel. Het museum kan de vrijkomende ruimte anders inrichten, bijvoorbeeld voor exposities.

Museumbezoekers kopen in de boekwinkel een kaartje en steken dan binnen het nu met glas overkapte steegje over naar het museum. Omdat het Hannemahuis ’s zondags open is, zijn de bieb en de boekhandel dat voortaan ook.

Vandaag ondertekenen de drie partners een samenwerkingsovereenkomst. De feestelijke publieksopening van de nieuwe ingang is pas tijdens de landelijke Boekenweek in maart, maar bezoekers kunnen er vanaf morgen al terecht. Het Hannemahuis is dit weekend gratis toegankelijk.

Lees ook: Boeken komen nu heel anders bij mensen in huis

Nieuws

menu