Nieuw onderzoek in Drenthe wijst uit: landbouwgif verspreidt zich ver van de akkers. 'Het blijkt ernstiger dan je je van tevoren had kunnen voorstellen'

Drie jaar van onderzoek door burgerdeskundigen in de Drentse gemeente Westerveld levert een alarmerend beeld op van pesticiden. Sommige zijn tot een kilometer in de omtrek aangetroffen. Andere nog veel verder weg.

Natuurgebied Leggelderveld bij Geeuwenbrug, waar monsters zijn genomen zijn voor het onderzoek naar de verspreiding van pesticiden.

Natuurgebied Leggelderveld bij Geeuwenbrug, waar monsters zijn genomen zijn voor het onderzoek naar de verspreiding van pesticiden. Foto: Rens Hooyenga

In 2019 werd in heel Nederland 9,2 miljoen kilogram aan landbouwbestrijdingsmiddelen gebruikt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert later deze week de nieuwste cijfers. Er is toenemende maatschappelijke onrust over het gebruik van gif. Burgers in de gemeente Westerveld besloten in 2018 als Vereniging Meten=Weten zelf onderzoek te doen naar de verspreiding van landbouwbestrijdingsmiddelen in met name de sierbloementeelt.

Nieuws

menu