Nieuw toeristisch seizoen: coronaregels zijn nu iets duidelijker

Morgen gaan veel Friese campings en jachthavens weer open voor toeristen. Net als vorig jaar zijn er coronaregels, maar er is vooral ook veel optimisme over een tweede drukke zomer op rij.

Het begint al druk te worden bij camperplaats en jachthaven Kuikhorne bij De Westereen, waar Dirk van Willigen en zijn vrouw Sonja net een vis hebben gevangen.

Het begint al druk te worden bij camperplaats en jachthaven Kuikhorne bij De Westereen, waar Dirk van Willigen en zijn vrouw Sonja net een vis hebben gevangen. Foto: Marcel van Kammen

Campings en jachthavens bereiden zich voor op een nieuw toeristisch seizoen. Traditiegetrouw openen veel bedrijven vanaf 1 april de deuren. Vorig jaar was er nog veel onduidelijk over de coronamaatregelen en was er verwarring over het gebruik van sanitair. Dit lijkt de sector nu iets minder te hinderen, al zijn nog niet alle campings op de hoogte van de regels, zoals de verplicht gesloten zwembaden en de regel dat de avondklok op campings niet geldt.

,,Wij houden het peuter- en kleuterbad dicht”, zegt Kees Bron van Camping Alkenhaer in Appelscha. Zijn camping gaat morgen open. Het besluit het zwembad dicht te houden klopt volgens de regels. Al roepen de regels nog best wat vragen op, geeft Jan Arendsz, woordvoerder van Veiligheidsregio Fryslân toe. ,,Zwembaden op campings vallen onder recreatief zwemmen en dat mag voorlopig nog niet”, zegt Arendz. Nu gemeentelijke zwembaden wel open mogen, is die grens wat onduidelijk, geeft hij toe. ,,De regel is dat zwemlessen en georganiseerd zwemmen in gemeentelijke baden mag, maar recreatief zwemmen niet. Op een camping gaat het bij voorbaat al om de laatste categorie.”

Lees ook: Fietsambities in hogere versnelling nu er zicht lijkt op rijksgeld

Vincent Brouwer van Camping Rijsterbos in Rijs was daar nog niet van op de hoogte. ,,We wilden ons zwembad eigenlijk openen”, zegt hij. ,,Ik vind dat de regels niet heel duidelijk gecommuniceerd worden. De laatste update die ik bij de Veiligheidsregio zie, gaat nog over het vrijgeven van het sanitair vorig jaar. Over de zwembaden is niks gedeeld met ons.”

Dat het sanitair weer volledig open mag, klopt volgens Arendsz. ,,Al moet daar wel anderhalve meter afstand gehouden worden én mogen gasten van buiten er geen gebruik van maken.” Op Camping Rijsterbos hangen briefjes met het maximale aantal mensen dat tegelijkertijd binnen mag zijn. Verder is er desinfectie.

Kriegelig

Bron wordt soms wel eens kriegelig van al die regels, vooral omdat hij voor zijn gevoel zelf voor politieagent wordt aangezien. ,,Je merkt dat mensen wat losser worden. Als ze dan vragen of ze met een groepje een verjaardag mogen vieren in het restaurant, dan is mijn antwoord ‘nee’. Dan heb je soms het gevoel dat jij daar op aangekeken wordt, terwijl je alleen maar de algemene regels volgt.”

Hij was ook niet op de hoogte van de uitzondering van de avondklokregels op campings. Maar los daarvan rekent hij vooral op een volle camping. De vaste gasten staan te trappelen om er weer op uit te gaan, merkt hij. ,,Maar ook qua losse boekingen zien we een toeloop op vakantiehuisjes en chalets en plekken met privé-sanitair. Op het moment dat Rutte op de perscionferentie zegt dat buitenlandse reizen niet zijn toegestaan, weet je genoeg.”

Vorig jaar overviel het me gewoon, zoveel aanvragen van campers waren er

In Rijs zijn de plekken voor Hemelvaart al bijna volgeboekt. Een safaritent die nog geleverd moet worden, is al voor weken gereserveerd. ,,Verder verwachten we weer veel van de kampeerplekken met privésanitair”, zegt Brouwer. ,,We hadden er vorig jaar vijf, nu hebben we elf van die plekken. Mensen zijn in deze tijd meer gewend geraakt aan eigen voorzieningen, zo lijkt het. Ik denk dat dit de toekomst van het kamperen wordt.”

Ook in Friese jachthavens begint het nieuwe toeristenseizoen te kriebelen. Watersportbedrijf De Lits in Eastermar is het hele jaar door open, maar de boten van vaste klanten gaan de komende week voor het eerst het water in. Eigenaar Foppe Antonides weet dat de echte piek van het watersportseizoen nog wel op zich laat wachten. ,,Daar zijn een paar zonnige dagen niet genoeg voor. Het koelt dit weekend bovendien weer af. Maar we beginnen weer en dat is mooi.”

Extra veld

Verder rekent Antonides op veel bezoekers met campers die op zijn camping terecht kunnen zonder te reserveren. ,,Vorig jaar overviel het me gewoon, zoveel aanvragen van campers. Ik zeg niet graag ‘nee’ als ik word gebeld. Gelukkig konden we een extra veld vrijmaken voor camperplekken, maar dit jaar hebben we het aantal stroompunten uitgebreid waardoor we zeker veertig tot vijftig campers kunnen verwelkomen. En we hebben er ook nog elf bij de jachthaven.” Zowel op de camping als bij de jachthaven is het sanitair geopend. ,,We rekenen op het gezonde verstand van onze gasten dat ze zich aan de maatregelen houden”, zegt Antonides.

Bezoekers van jachthaven en camperpark Kuikhorne in De Westereen krijgen wel te maken met afgeplakte toiletten en wasruimten. ,,De tussenliggende ruimte kan niet gebruikt worden, zo hopen we de afstand te bevorderen”, zegt eigenaar Hans Mozes. Ook bij hem viel de camperdrukte vorig jaar op. ,,Dat soort zelfvoorzienende accommodaties is populair, net als vakantiehuisjes en huurbootjes. We hebben nu al tien camperplekken bezet en dan is het nog niet eens april.”

Ook Mozes rekent op een drukke zomer. ,,Mensen willen er wel graag weer uit, maar kunnen nog niet overal naartoe.”

Martin Cnossen, directeur van Merk Fryslân, voorspelt ook een drukke zomer. Merk Fryslân organiseerde een kleine steekproef onder zes campings in de provincie. ,,De campings die we hebben gesproken geven aan dat er voor het paasweekend is gereserveerd, maar er is geen sprake van volle campings nu. Voor de zomer wordt al volop geboekt en sommige periodes zitten zelfs al vol. Een campingeigenaar gaf aan een hausse aan reserveringen te hebben ontvangen voor het hoogseizoen.”

Volgens Cnosses hebben toeristen nu meer dan ooit de behoefte aan ruimte om zich heen en de natuur op te zoeken. Uit de steekproef van Merk Fryslân blijkt verder dat de campings in Fryslân bijna allemaal open gaan, maar dat zwembaden en restaurants nog dicht blijven. Afhalen wordt wel mogelijk gemaakt. In het sanitair worden maatregelen genomen, zoals het toestaan van een maximum aantal personen.