Dit artikel is vandaag gratis

De Maritieme Academie Harlingen gaat verhuizen. Het college van burgemeester en wethouders geeft groen licht voor de bouw van nieuwe huisvesting aan de Almenumerweg

Het ontwerp van de nieuw te bouwen huisvesting van de Maritieme Academie Harlingen. Illustratie: Jelmer Greidanus

De Maritieme Academie Harlingen gaat verhuizen. Het College van burgemeester en wethouders (B en W) is akkoord gegaan met het stedenbouwkundig plan voor een nieuw te bouwen huisvesting op het parkeerterrein naast de school aan de Almenumerweg, die medio 2023 gerealiseerd moet zijn.

Volgens Arjen Mintjes, directeur van de Maritieme Academie Harlingen, voldoet het huidige onderkomen - dat deels is gevestigd in het monumentale pand aan de Stationsweg - vanwege de hoge onderhouds- en stookkosten niet meer aan de moderne eisen. ,,Met de nieuwbouw zijn we voorbereid op de toekomst. Het gebouw is een stuk duurzamer”, zegt hij.

In het nieuwe pand komt onder anderen een restaurant met koffiecorner en een grote centrale ruimte gelegen aan het water. Ook worden slaapkamers voor 150 leerlingen gerealiseerd.

Het grootste deel van de leerlingen woont tijdens de schoolweken intern omdat ze uit heel Nederland afkomstig zijn. ,,Daardoor kan niet iedereen iedere dag op en neer reizen”, stelt Mintjes. ,,Bovendien is het voor de leerlingen met de uitstroomrichting Rijn-, binnen- en kustvaart vanaf het derde jaar verplicht om op de huisvesting te verblijven. Zo bereiden we hen voor op het leven op een schip.”

Nieuws

menu