Dit artikel is vandaag gratis

Nieuwbouwwijk Harlingen-Ludinga krijgt maximaal 191 woningen. De projectontwikkelaar wilde meer, maar de Raad van State oordeelt anders

De haven van Harlingen. Foto: Shutterstock

De gemeente Harlingen heeft correct gehandeld toen het ruim twee jaar geleden weigerde het bestemmingsplan Harlingen-Ludinga te wijzigen. Er hoeft daarom geen nieuw plan voor de nieuwbouwwijk te komen. Dat blijkt woensdag uit een uitspraak van de Raad van State (RvS).

Projectontwikkelaar Ludinga Vastgoed verzocht de gemeente Harlingen in mei 2020 om het bestemmingsplan Harlingen-Ludinga te wijzigen zodat er meer woningen in het gebied gebouwd kunnen worden. Volgens Ludinga had de gemeente een dergelijke wijziging eerder al toegezegd, maar werd die later alsnog geweigerd. Hiermee werd het gewekte vertrouwen geschonden, aldus Ludinga.

De Raad gaat daar echter niet in mee. Volgens de hoogste bestuursrechter heeft Ludinga geen stukken overlegd waaruit zou blijken dat de gemeente inderdaad die toezegging heeft gedaan.

191 woningen het maximum

Ook heeft de gemeente volgens de RvS voldoende gemotiveerd waarom 191 woningen het maximum aantal woningen in het bestemmingsplan is. Bovendien wordt Harlingen door provinciale regelgeving beperkt in de bouw van extra woningen en sluit het plan aan op de Woonvisie in Harlingen.

Ludinga en de gemeente Harlingen waren de afgelopen jaren in meerdere juridische zaken verwikkeld. Twee jaar geleden stelde de rechtbank Noord-Nederland de gemeente in het gelijk toen de partijen het niet eens waren over de afrekening van grondtransacties voor woningbouwkavels.

Nieuws

menu