Nieuwe Odensehuizen in Gorredijk en Beetsterzwaag zijn meer dan een dagbesteding: 'Hier geen bordspelletjes of sjoelen'

Een plek waar mensen met dementie terecht kunnen voor een kopje koffie en een praatje, waar ze activiteiten kunnen ondernemen en waar hun mantelzorgers bovendien terecht kunnen voor advies en contact met lotgenoten. Dat is het idee achter de Odensehuizen, die in Leeuwarden, Drachten, Heerenveen en Burgum te vinden zijn. En sinds donderdag ook in Beetsterzwaag en Gorredijk.

Het Odensehuis in Gorredijk wordt geopend door wethouder Libbe de Vries van de gemeente Opsterland.

Het Odensehuis in Gorredijk wordt geopend door wethouder Libbe de Vries van de gemeente Opsterland. Foto: Jilmer Postma

In Gorredijk komt het Odensehuis in wijkcentrum De Opstap, waar de opening op feestelijke wijze wordt gevierd: er zijn slingers, muziek en er wordt zelfs gedanst. Niels Nijdam en Martine Adema zijn coördinatoren op de locatie en waren eerder grondlegger van de Odensehuizen in Burgum en Heerenveen.

,,We zijn heel opgetogen dat we vandaag deze nieuwe locatie mogen openen”, vertelt Adema. ,,Voor veel mensen met dementie wordt hun wereld steeds kleiner, omdat ze denken dat ze steeds van alles verkeerd doen en zeggen. Dit is voor hen een veilige plek, waar mensen begrijpen wat de ziekte inhoud en waar ze gelijkgestemden ontmoeten en activiteiten kunnen ontplooien”, legt Adema uit.

Geen bordspelletjes

,,Vaak is er ook een grote angst en onzekerheid na een diagnose en denken mensen: wat nu?” voegt Nijdam toe. ,,In het Odensehuis zijn professionals die mensen met dementie en hun mantelzorgers kunnen bijstaan en waar mensen op een laagdrempelige manier hun behoeften kunnen aangeven. Mensen hebben geen zorgindicatie nodig en kunnen zo binnenwandelen. Er zijn geen vaststaande activiteiten, als sjoelen of bordspelletjes, we draaien het om en gaan uit van de behoefte van de persoon zelf. Wil je een keer naar museum Belvédère of zelf een gastles yoga geven voor mensen op locatie, dan is dat mogelijk.”

Initiatiefnemers uit het dorp, Afra en Simon Rood, zetten de komst van het Odensehuis in het dorp op de kaart nadat er bij Afra beginnende dementie werd geconstateerd. Het stel had daarna het Odensehuis in Heerenveen bezocht, wat goed beviel. ,,Het was heel laagdrempelig en gemoedelijk, echt een warm bad. Ik vond dat zoiets ook hier in het dorp moest komen” vertelt Simon. Hij zocht contact met Klaas de Boer, oud-raadslid en -wethouder in de gemeente Opsterland om te bemiddelen met de gemeente. Binnen een paar maanden was de klus geklaard, ook omdat er al plannen waren voor een soortgelijk initiatief in de gemeente.

Wethouder Libbe de Vries opende de locatie donderdag en sprak de ambitie uit om in elk dorp in Opsterland een soortgelijke ontmoetingsplek in te richten. ,,Het is een van de snelst groeiende ziektes die er is, momenteel zijn er 290.000 mensen die eraan lijden en in 2040 zal dat aantal verdubbeld zijn.”

Zwaar

De ziekte treft niet alleen de patiënten die eraan lijden, maar ook hun omgeving. Voor veel mantelzorgers kan het heel zwaar zijn om iemand met dementie op een goede manier te ondersteunen, weet ook Simon. ,,Dan stapte ik net op de fiets naar vrijwilligerswerk en dan kon ik meteen naar huis omdat ik aan de telefoon hoorde dat mijn vrouw in paniek was. Voor bijna alle dagelijkse taken is ondersteuning nodig. Je hebt weinig ruimte voor jezelf.”

Het mooie aan het Odensehuis vindt hij het contact met lotgenoten en het advies dat hij kreeg van de zorgprofessionals. ,,Dat het goed is om zaken met een kwinkslag te benaderen en de situatie te accepteren zoals-ie is.”

Er zitten ook mooie kanten aan dementie, vindt hij. ,,Je gaat de kleine dingen in het leven veel meer waarderen en van heel veel zaken is het ook mogelijk om de humor in te zien. Het is vaak maar net hoe je ernaar kijkt.”

Het Odensehuis in Beetsterzwaag is gevestigd in De Buorskip aan de Vlaslaan 26 en is op woensdag geopend tussen 10.00 en 16.00 uur. Het Odensehuis in Gorredijk is gevestigd aan de Loaijersstrjitte 2 en is geopend op donderdag tussen 10.00 uur en 16.00 uur.