De nieuwe kledingbank van Sandra Benedick Elzing en Chris Benedick in Ureterp is klaar voor opening: 'We hebben zelfs een oranje-afdeling'

Sandra Benedick Elzinga en Chris Benedick uit Ureterp besloten zelf een kledingbank te beginnen, nadat die in Drachten, waar ze zelf lid van waren, de deuren sloot. ,,We weten zelf hoe het is om van weinig rond te komen.”

Sandra Benedick Elzinga en Chris Benedick in de kledingbank in Ureterp voor minima uit de omgeving.

Sandra Benedick Elzinga en Chris Benedick in de kledingbank in Ureterp voor minima uit de omgeving. Foto: Jilmer Postma

Ze zijn druk met de voorbereidingen, Sandra Benedick Elzinga en Chris Benedick, voor de opening van hun kledingbank in hun woonplaats Ureterp. In hun schuur moet een uitgebreide kledingcollectie worden geherbergd, waarin gezinnen uit de minima naar hartenlust mogen grasduinen.

Alles moet aan kant, eigen spullen worden opgeruimd - en indien nodig naar de stort gebracht - maar de binnenkant is zo goed als klaar. ,,We kregen plafondplaten gedoneerd, daar zijn we heel erg blij mee. Dat was eigenlijk het laatste wat nog moest gebeuren,” zegt Sandra.

Ze zijn onofficieel al begonnen. ,,Vorige week hebben we al zeventien gezinnen kunnen helpen aan kleding. Het is zo mooi om te zien hoe blij ze daarmee zijn.”

Het stel was zelf in het verleden lid bij een kledingbank in Drachten. Deze sloot een paar jaar geleden sloot en er bleken geen alternatieven te zijn in de omgeving. Daarom besloten ze zelf een kledingbank op te richten. ,,We mistten de kledingbank enorm en daarom kwamen we al snel op het idee om zelf iets te starten. Door corona liep de uitvoering van het plan wat vertraging op, maar nu kunnen we echt van start.”

Een doos vol

Omdat de coronamaatregelen nog steeds gelden, kunnen mensen slechts op afspraak langskomen. Er mag één gezin per keer naar binnen om een halfuur rond te kijken. De behoefte aan een kledingbank is groot, merkt Sandra. ,,Ik weet hoe het is om van zo weinig geld rond te moeten komen. Voor honderd euro koop je tegenwoordig niet zoveel meer hoor. Misschien een broek en twee topjes, dan houdt het wel op. Hier ga je naar huis met een hele doos en hoef je niks te betalen.”

Inmiddels zijn veel mensen uit de omgeving op de hoogte en stroomt de gedoneerde kleding binnen. ,,Heel veel mensen zijn geweest om iets in te brengen. Inmiddels hangt het hier tot aan het plafond vol. We hebben voor elk wat wils.” Donaties blijven echter van harte welkom, vooral van mannenkleding. ,,Bijzonder genoeg blijft dat nog wat achter. Het rekje wat daarvoor gereserveerd is, mag nog wel wat voller.”

EK-hoekje

Sandra spitst de presentatie en het aanbod toe op het seizoen en de actualiteit. ,,Ik heb net de winterkleding opgeborgen en zomerkleding mooi uitgestald. De tijd van jurkjes, rokjes en korte broeken is aangebroken en zo hoeven mensen niet zo te zoeken.” Er is zelfs een speciaal EK-hoekje ingericht in de kledingbank. ,,Alle oranje kleding ligt hier, ook dat vinden mensen nu erg leuk natuurlijk.”

Op 19 juli komt een wethouder van de gemeente Opsterland de kledingbank officieel openen. Sandra hoopt dat mensen de kledingbank tegen die tijd nog beter weten te vinden. ,,Ik zeg altijd: ‘mensen, schroom niet, kom langs en neem wat je nodig hebt.’”