Dit artikel is vandaag gratis

Noah en Julia waren de meest gekozen namen in Nederland, maar in Fryslân kiest men voor Jurre en Lieke

Noah en Julia zijn de populairste babynamen.

Julia en Noah zijn de populairste kindernamen van 2021, blijkt uit gegevens van de Sociale Verzekeringsbank. De instantie heeft het overzicht in verband met de uitbetaling van de kinderbijslag.

Vorig jaar kregen 753 meisjes de naam Julia en 945 jongens de naam Noah. Ook in 2020 stond Noah al bovenaan. Dat jaar was Emma nog de meest gegeven meisjesnaam.

Mila

De meisjesnaam Mila is na Julia het meest populair (696 keer gegeven), aldus de Sociale Verzekeringsbank in het jaarlijkse overzicht. 648 meisjes kregen de naam Emma, die in 2021 naar de derde plek zakte. Bij de jongens staat Lucas op de tweede plek (734 keer gegeven) in de namenlijst. De derde plaats is voor Sem (653 keer). In 2021 zijn in Nederland (tot en met november) 177.473 baby’s geboren: 90.943 jongens en 86.530 meisjes.

In Fryslân wijkt de top drie het meest af van het landelijke. Hier worden vaak traditioneel Friese namen gekozen. Bij de jongens bestaat deze uit Jurre, Hidde en Daan. Bij de meisjes uit Lieke, Silke en Fenna.

Oudtestamentische namen

Ook opvallend is dat er relatief vaak wordt gekozen voor ,,oudtestamentische - en korte - namen in trek zijn”, aldus namendeskundige Gerrit Bloothooft van de Universiteit van Utrecht. Voorbeelden hiervan zijn Sem, Levi, Saar en Sara.

De namen in Nederland staan niet op zichzelf. Bloothooft ziet een internationale trend. ,,De nummer één bij de jongens is een internationale topnaam, net zoals Lucas, Liam, James en Finn. Bij de meisjes maken Emma, Julia en Sophie al tien jaar de dienst uit. Ook dit zijn internationaal populaire namen, net zoals Mila en de nu snel opkomende Olivia. Vooral Amerika lijkt daarbij het voorbeeld te geven.”

AOW’ers

Tere ere van het 65-jarige jubileum van de AOW heeft de Sociale Verzekeringsbank ook de meest voorkomende namen onder AOW’ers in kaart gebracht. Bij de mannen wordt de top drie aangevoerd door Johannes, Jan en Cornelis. Bij vrouwen bestaat deze uit Maria, Johanna en Anna.

Nieuws

menu