Dit artikel is vandaag gratis

Noardeast-Fryslân en Dantumadiel krijgen een ster als beloning voor hun inzet als Veilig Buitengebied

Het buitengebied van Dantumadiel, met Damwâld op de achtergrond. Foto: Marcel van Kammen

De gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel krijgen maandag in het gemeentehuis in Damwâld als eerste gemeenten in Noord-Nederland een ster uitgereikt van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) omdat ze meedoen aan het project Veilig Buitengebied. Het project is bedoeld om de veiligheid op het platteland te vergroten.

De beide gemeenten begonnen twee jaar geleden aan het project als vervolg op de campagne Boef zoekt Boer, waarbij boeren worden gewezen op de gevaren en signalen van drugsproductie in bijvoorbeeld leegstaande stallen.

Nu alle eerste stappen van Veilig Buitengebied zijn doorlopen, is er een plan van aanpak gemaakt en hebben de gemeenten hun ster verdiend, aldus Rini ten Grotenhuis, adviseur Lokale Veiligheid in Noord-Nederland bij het CCV. ,,Het veiligheidsgevoel was voor de start van het project in beide gemeenten al hoog. De uitdaging is vooral dat we dat zo willen houden.”

In de afgelopen twee jaar maakten onder meer de politie, brandweer, ondernemers en natuurbeschermingsorganisaties daarom betere afspraken over het aanpakken van criminaliteit. Middels een enquête onder inwoners en ondernemers werd de (on)veiligheid in kaart gebracht. Daar kwamen volgens Ten Grotenhuis ,,geen heel spannende zaken” uit. ,,Maar je zag bijvoorbeeld wel dat mensen hard rijden in het buitengebied als onveilig beschouwen en dat ze zich storen aan illegale vuilstort.”

Drugslabs

Overlast door zware criminaliteit, bijvoorbeeld een drugslab of een hennepkwekerij, valt mee, aldus Ten Grotenhuis. ,,Dat werd in de enquête niet vaak genoemd, en ook de ondernemers in onze werkgroep horen daar heel weinig over. Dat wil niet zeggen dat het er helemaal niet is, en stel dat het er wel is: wat zou je dan moeten doen? Ook dat is iets voor de vervolgstappen.”

Verschillende andere gemeenten in Noord-Nederland zijn volgens de CCV-adviseur aan het verkennen of ze ook meedoen aan het project.

Nieuws

menu