Gemeente Noardeast-Fryslân is positief over het plan om Afghaanse vluchtelingen op te vangen in Ternaard

De gemeente Noardeast-Fryslân staat positief tegenover de mogelijkheid om Afghaanse vluchtelingen onder te brengen in Ternaard. Dat schrijft het college van B en W in een brief aan de raad.

Het voormalige woonzorgcentrum De Spiker in Ternaard. Foto: Marcel van Kammen

Het voormalige woonzorgcentrum De Spiker in Ternaard. Foto: Marcel van Kammen

Vastgoedondernemer Nanne Rodenhuis heeft het voormalige woonzorgcentrum De Spiker in Ternaard aangemeld als mogelijke opvanglocatie bij het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA). In De Spiker zijn 74 appartementen beschikbaar, goed voor zo’n 150 bewoners. ,,Het is allemaal nog heel prematuur”, zegt Rodenhuis. Hij heeft nog geen bericht van het COA ontvangen, maar wel vaker zaken gedaan met de opvangorganisatie, zoals bij de opvang van vluchtelingen in Witmarsum.

De gemeente Noardeast-Fryslân is tot nu toe geen partij in het initiatief van Rodenhuis, maar mocht het COA zich melden ‘dan zullen wij hierin een positieve grondhouding aannemen’, zo schrijft het college.

Het COA is overal in Nederland druk op zoek naar locaties voor opvang en huisvesting van Afghaanse evacués. Rodenhuis zegt dat hij behalve in Ternaard ook in andere Friese gemeenten geschikte opvanglocaties aan het zoeken is.