Nog weinig besmettingen in Friese zorgcentra

In Friese locaties voor ouderenzorg zijn momenteel relatief weinig coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt bij navraag bij de grootste zorgkoepels.

Mondkapjes en inschrijfformulieren bij de ingang van een verpleeghuis

Mondkapjes en inschrijfformulieren bij de ingang van een verpleeghuis Foto: ANP

,,We hebben de afgelopen periode wel een paar besmettingen gehad, maar nu is iedereen coronavrij”, zegt Iris Wagenaar van zorgkoepel Patyna, met zo’n 1200 patiënten in 25 vestigingen. Ze benadrukt dat het ,,dagkoersen” zijn. ,,Er zijn wel twee medewerkers van een locatie uit voorzorg in quarantaine geweest, maar daar zijn geen verdere besmettingen geconstateerd.”

Bij Patyna wordt, net als elders in de ouderenzorg, goed gelet op het dragen van mondkapjes bij het werk, met name bij werkzaamheden binnen de anderhalve meter.

Geschrokken

Dat geldt ook voor Zuidoostzorg (veertien locaties), dat twee weken geleden als eerste organisatie een mondkapjesplicht voor medewerkers en bezoekers invoerde. ,,Dinsdagavond werd bekend dat op onze revalidatielocatie Marrewyk in Drachten twee cliënten en een medewerker positief zijn getest”, zegt een woordvoerder. Medewerkers en cliënten van die etage zijn in quarantaine en worden vandaag getest. ,,We zijn er wel van geschrokken, want in het voorjaar hebben we nul besmettingen gehad.”

De ouderenzorgtak van zorggroep Alliade (Meriant) heeft momenteel geen enkele melding van besmettingen, zegt woordvoerder Matthijs Bergsma. Op twee locaties van Talant, de gehandicaptentak die ook onder Alliade valt, zijn wel besmettingen. ,,Op kwetsbare locaties in Stiens en Damwâld: tien in Damwâld en drie in Stiens. Per locatie zijn er zo’n twintig bewoners. Het is ontzettend vervelend voor de bewoners en hun families. Voorlopig is daar een bezoekersstop.”

Bennemastate getroffen

Zorggroep Noorderbreedte, met vijftien zorglocaties en een revalidatiecentrum, heeft één locatie met besmettingen. In Bennemastate in Hurdegaryp zijn veertien bewoners van de afdeling kleinschalig wonen op de psychogeriatrische afdeling positief getest. De woongroepen tellen zes bewoners, vertelt Lotte Stienstra, en in drie van die woongroepen zijn besmettingen. ,,Begin deze week is besloten het bezoek in alle tien kleinschalige woningen stop te zetten. Eind deze week wordt bekeken of bezoek toch weer kan.”

Onder de 2500 medewerkers van Noorderbreedte zijn momenteel vijftien tot twintig positieve gevallen

Onder de 2500 medewerkers van Noorderbreedte zijn momenteel vijftien tot twintig positieve gevallen. In de eigen teststraat van Noorderbreedte achter locatie Nieuw Mellens in Leeuwarden worden dagelijks 25 medewerkers getest. Een bewoner van Abbingahiem in Leeuwarden had corona, maar met diegene gaat het weer beter.

Geen sterftegolf

Taferelen als in Norg, waar 12 van de 24 bewoners van een psychogeriatrische locatie in korte tijd overleden, zijn er op dit moment niet in Fryslân.

Tijdens de eerste coronagolf was van 24 cliënten bij Patyna vast te stellen dat ze aan de gevolgen van Covid-19 zijn overleden. Noorderbreedte had in het voorjaar acht van dergelijke overlijdensgevallen onder de bewoners. Bij Alliade ging het toen om enkele bewoners.

Nieuws

menu