De noodopvang voor vluchtelingen in het WTC in Leeuwarden is als een 'doos zonder daglicht' en met constant lawaai. Maar een alternatief is er niet

In november opende in het WTC Expo een noodopvang voor vluchtelingen. De bedoeling was dat mensen er korte tijd zouden verblijven, om vervolgens door te gaan naar een betere locatie. Maar veel asielzoekers zitten er vast. Met de oorlog in Oekraïne raakt een oplossing nog verder uit beeld. ,,Het enige wat we hebben zijn schotten tussen de bedden. En dan gaan er ook nog allerlei ziektes rond.”

De noodopvang in het WTC Expo in Leeuwarden.

De noodopvang in het WTC Expo in Leeuwarden. Foto: Marchje Andringa

Een paar kinderen gekleed in dikke jassen, stevige winterschoenen en met zwart, krullend haar rennen door de Friezenhal van WTC Expo aan de Heliconweg in Leeuwarden. Ze gaan richting de uitgang. Want buiten sneeuwt het deze donderdagmiddag; het is voor veel van hen de eerste keer dat ze het winterse weer van nabij kunnen beschouwen. Even verderop in de hal stapt een klein mannetje voorzichtig op een skateboard en rijdt een Oosters ogend jongetje voorbij op een speelgoedtractor.

Nieuws

menu