Dit weekend noodverordening in Anjum na ongeregeldheden, politieagent ernstig gewond geraakt

De inzet van ME'ers in beeld, vorig jaar moest onder meer de ME ingrijpen in Anjum. Foto: ANP
De ongeregeldheden in Anjum begonnen met het stichten van een brand op de kruising van de Mûnebuorren, Skeanewei en de Burmaniastrjitte in Anjum. De ME moest ingezet worden om ervoor te zorgen dat de brandweer de brand veilig kon blussen.
Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân besloot vlak na middernacht een noodverordening voor Anjum af te geven, waardoor niemand zich meer op straat mocht begeven. Desondanks bleef het onrustig in het dorp en werden er meerdere branden gesticht. Rond half drie ‘s nachts raakte een politieagent ernstig gewond aan zijn gezicht. Hij werd bekogeld met glazen flesjes. Een 27-jarige man uit de gemeente Noardeast-Fryslân zit vast voor dit vergrijp. Een 18-jarige man, ook uit de gemeente, werd aangehouden voor het gooien van houten planken naar de ME.
De noodverordening in Anjum blijft van kracht tot maandag 3 januari 8 uur ‘s ochtends. Dit betekent dat de politie, wanneer het nodig is, snel kan ingrijpen om ongeregeldheden te voorkomen. De politie mag preventief fouilleren, mensen staande houden en mensen het gebied uit sturen. Aanwezigen in de aangewezen gebieden dienen eventuele instructies van de politie op te volgen.
Ferwert
Eerder op de avond was het ook onrustig in Ferwert. Daar was een groep van ongeveer dertig personen bij een grote brand. De brandweer riep de hulp in van de politie, zodat ze die brand veilig konden blussen. De groep keerde zich daarop tegen de politie. Er werd gegooid met zwaar vuurwerk en flessen. De agenten zijn op linie gaan staan. Rond middernacht was het daar weer rustig. Er zijn geen aanhoudingen verricht.
Bij de politie Noordoost-Fryslân waren er signalen voor mogelijke ongeregeldheden in Anjum. Dit zegt Marjan Abma - de Ruiter. ,,We waren goed voorbereid. De ME kon snel worden ingezet om ervoor te zorgen dat de brandweer veilig het werk kon doen.” Ze vindt het onacceptabel dat politieagenten te maken krijgen met geweld, zowel in Anjum als in Ferwert. ,,Collega’s die te maken krijgen met geweld kunnen rekenen op maximale ondersteuning vanuit de organisatie.”
Geweld
Al jaren voert de politie samen met het Openbaar Ministerie stevig (communicatie)beleid op het gebied van geweld tegen politiemensen en andere hulpverleners. De politie pakt onderzoeken van geweld tegen hulpverleners met voorrang op en het beleid van het OM is er op gericht om veel zwaardere straffen te eisen. Politiemensen werken de-escalerend als het kan. Maar als het moet stappen we naar voren voor de veiligheid van hulpverleners en burgers.