Noordelijke ziekenhuizen gaan acute zorg beter verdelen

De negen ziekenhuizen in Noord-Nederland én de meldkamer in Drachten weten sinds vorige week op elk moment van de dag hoe druk het is op elke afdeling spoed-eisende hulp. Dankzij een nieuw digitaal systeem met de naam 2twnty4 krijgen ze bovendien een actueel beeld van het aantal bedden dat beschikbaar is voor acute zorg.

De meldkamer in Drachten kan ambulances nu meteen naar een ziekenhuis sturen waar ruimte is.

De meldkamer in Drachten kan ambulances nu meteen naar een ziekenhuis sturen waar ruimte is. Foto: Jilmer Postma

De ziekenhuizen in Fryslân, Groningen en Drenthe zijn de eerste in Nederland die dit systeem gezamenlijk gebruiken, vertelt Astrid Koek van het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland. ,,Ook de 112-meldkamer van de ambulancediensten kan erop inloggen om patiënten naar het gunstigste ziekenhuis te brengen.” Het is de bedoeling dat in de toekomst ook huisartsen toegang tot het systeem krijgen.

De noodzaak voor een dergelijk systeem werd duidelijk tijdens de griepgolf van twee jaar geleden. Toen kampten sommige ziekenhuizen door een grote toevloed van patiënten met een beddentekort. Ook zorgde de griep voor schaarste onder het personeel.

Elk moment van de dag

Om toch acute zorg te kunnen blijven geven, belde de meldkamer enkele keren per dag met de noordelijke ziekenhuizen om te kijken waar plek was voor patiënten. ,,Maar die stand van zaken kon snel veranderen. Met de 2twnty4 monitor weten we op elk moment van de dag waar plek is en is het zelfs mogelijk in te schatten hoe de drukte zich in een bepaald ziekenhuis zal ontwikkelen.”

De kosten van het systeem zijn volgens Koek beperkt en komen op enkele honderden euro’s per maand per ziekenhuis. ,,En voorkomen van overbelasting van een ziekenhuisafdeling kan ook geld besparen.”

Het systeem is niet alleen handig met het oog op de griepepidemieën, zoals die van twee jaar geleden, en nu het coronavirus. Het is ook een volgende stap in de proef Zorgcoördinatie in de noordelijke provincies. Doel daarvan is de juiste zorg op de juiste plek aan te bieden, op het juiste tijdstip en door de juiste aanbieder.

Toekomstbestendig

Naast inzicht in het aantal beschikbare ziekenhuisbedden is volgens Alfred Boskma, programmamanager van deze proef, ook zicht op de capaciteit van bijvoorbeeld revalidatie- en verpleeghuisbedden en wijkverpleging belangrijk. ,,Zo werken we aan het toekomstbestendig maken van de acute zorg in Noord-Nederland.”

In Fryslân zijn de ziekenhuizen Medisch Centrum Leeuwarden, Tjongerschans in Heerenveen, Antonius Ziekenhuis in Sneek, Nij Smellinghe in Drachten en de Regionale Ambulancevoorziening Fryslân bij het project betrokken.

Nieuws

menu