Dit artikel is vandaag gratis

Spectaculair natuurfenomeen: het noorderlicht was deze nacht in Fryslân te zien en dat leverde prachtige foto's op

Het noorderlicht op Terschelling. Foto: Sytse Schoustra

Een grote uitbarsting op de zon zorgde ervoor dat het noorderlicht afgelopen nacht ook in Nederland te zien was. Bijvoorbeeld op Terschelling, blijkt uit vele foto’s die mensen deelden op Twitter.

Volgens Weer.nl kwamen rond middernacht de eerste berichten vanuit Terschelling, waaruit bleek dat het noorderlicht te zien was. Daarna werd ook elders het fenomeen waargenomen. Volgens Weer.nl was het noorderlicht op sommige plekken alleen fotografisch waar te nemen, zoals in Den Helder.

Dat het noorderlicht zelfs in Nederland te zien was, komt volgens het weerbureau door een grote uitbarsting op de zon. Die was naar de aarde gericht, waardoor een grote hoeveelheid geladen deeltjes op de aarde werd ‘afgevuurd’. Die botsen op moleculen in de atmosfeer, ‘waardoor de moleculen in een verhoogde staat van energie terechtkomen. Om weer hun normale energiestaat te bereiken, zenden de deeltjes licht uit: het noorderlicht’.

Verder richting de noordpool was het noorderlicht een waar spektakel. Daar kleurde de lucht groen en paars. In Nederland ging het meer om rode tinten.

Meer mensen namen foto’s van het noorderlicht. Niet alleen op Terschelling, maar ook vanaf de Waddenzeedijk, onder meer bij Sexbierum.

Het Waddengebied was dan misschien de beste plek om dit spectaculaire natuurverschijnsel waar te nemen, maar elders in Fryslân kon het ook, zoals hier bij Opende.

Ook bijzonder dat het noorderlicht net te zien was tijdens de ‘Nacht van de Nacht’, een evenement waarbij verschillende natuurorganisaties juist aandacht vragen voor lichtvervuiling.

Nieuws

menu