Dit artikel is vandaag gratis

Noordoostpolder bespreekt behoud oudste woningen in Emmeloord: 'Ze vertellen het verhaal van een maakbare samenleving'

Beeld ter illustratie: Emmeloord. Foto: Shutterstock

De allereerste woningen die ooit in de Noordoostpolder zijn opgeleverd, staan op de nominatie om gesloopt te worden. Maandagavond bespreekt de gemeenteraad een pleidooi van erfgoedvereniging Heemschut tegen de sloop.

Woningcorporatie Mercatus wil de huizen uit 1943 slopen en vervangen door nieuwbouw. Erfgoedvereniging Heemschut vindt dat een slecht plan, vanwege de grote cultuurhistorische waarde van ‘deze eerste en oudste permanente woningen in de polder’.

De Noordoostpolder werd in 1942 drooggelegd. Een jaar later verrezen de eerste woningen in Emmeloord. Volgens Heemschut vertelt het woongebied ‘het verhaal van een maakbare samenleving. Het DNA van de Noordoostpolder ligt erin besloten.’ De woningen zijn bovendien architectonisch van belang, omdat ze in de stijl van de Delftse School zijn gebouwd, aldus de vereniging.

Kostbare renovatie

Mercatus noemt de huizen ‘klein, tochtig, gehorig en koud’. Renovatie zal kostbaar zijn. Het is volgens de corporatie beter om Emmeloord een mooie woonomgeving terug te geven. Mercatus wil in 2025 starten met de sloop. De corporatie garandeert dat elke huurder na de nieuwbouw kan terugkeren naar de wijk.

Heemschut bestrijdt dat renovatie erg duur wordt. Er zijn volgens de vereniging veel goede voorbeelden van betaalbaar gerenoveerde woonwijken uit de tijd van rond de Tweede Wereldoorlog, zoals Tuindorp in Rotterdam, de Vermeerstraat in Delft, de Dudokbuurt in Hilversum en het Rode Dorp in Deventer.

Heemschut wil dat Noordoostpolder de sloop verbiedt, ook al omdat de huizen zeer geschikt zijn voor de ruime meerderheid van huidige woningzoekenden. ‘Sloop zou echt een vergissing zijn’, aldus de vereniging.

Nieuws

menu