Bestuurder Ilona Dulfer bracht rust en stabiliteit bij het Nordwin College

Directeur van het Nordwin College Ilona Dulfer (60) is aan de gevolgen van een langdurige ernstige ziekte overleden. Dulfer trad in januari 2018 aan bij de scholengemeenschap toen die bestuurlijk en financieel in zwaar weer zat. Ze bracht als interim en daarna als vaste bestuurder ‘met enorme toewijding, rust en stabiliteit in de organisatie’.

Exterieur van het Nordwin College, mbo voor groen onderwijs, in Leeuwarden.

Exterieur van het Nordwin College, mbo voor groen onderwijs, in Leeuwarden. Foto: Geert Veldstra

Dat schrijven de medewerkers en bestuurders van het Nordwin College en Aeres, de scholenkoepel voor groen onderwijs in het hbo waarmee het Leeuwarder mbo is gefuseerd, in een overlijdensadvertentie. Dulfer zat inmiddels ook in het bestuur van Aeres in Dronten en was daar verantwoordelijk voor onder meer personeelszaken.

Ten tijde van Dulfer’s aanstelling bij Nordwin was er een fors geschil tussen de toenmalige directeur, Ton Stierhout, en de Raad van Toezicht. Via een procedure bij de kantonrechter kwam Stierhout definitief op straat te staan. De onderwijsinspectie concludeerde kort daarna dat er sprake was geweest van ,,financieel wanbeleid” en ,,ernstige nalatigheid” in het waarborgen van de onderwijskwaliteit.

Dulfer voerde onder meer een reorganisatie door waarbij 31 banen verloren gingen. Het ging vooral om het niet verlengen van tijdelijke contracten en niet invullen van plekken van pensioengerechtigde leraren. Ook zette ze in op fusie met Aeres, en zocht Dulfer naar samenwerking in het Friese onderwijsveld, zo laten de andere Friese mbo’s, hogescholen en RUG/Campus Fryslân weten. ‘Zij maakte zich heel haar werkzaam leven hard voor ieder kind’, schrijft de MBO Raad, waarin Dulfer zitting had.

De financiële positie van de Friese instelling voor groen onderwijs in het vmbo en mbo is inmiddels weer voldoende, stelt de inspectie. Ook het bestuurlijk handelen is weer op orde, maar op het gebied van kwaliteitsverbetering moet de school nog wel een slag slaan.

Dulfer, die over 27 juni kwam te overlijden, laat een man en twee kinderen achter.