Dit artikel is vandaag gratis

OM eist drie jaar cel voor Heerenvener achter 'Han Solo en jedihans' om handel in persoonsgegevens op Telegram (en neemt hem 2 ton in bitcoins af)

Bitcoins en creditcards. Foto: EPA

Een 35-jarige man uit Heerenveen zou drie jaar gevangenisstraf moeten krijgen en meer dan drie ton aan verdiend geld moeten terugbetalen, als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Het OM eiste die straf maandag omdat de Heerenvener op chatdienst Telegram persoonsgegevens van nietsvermoedende mensen te koop zou hebben aangeboden.

Gegevens als telefoonnummers en mailadressen zijn interessant voor cybercriminelen, omdat zij die informatie kunnen gebruiken voor oplichting. Daarom wordt online veel gehandeld in zulke data. Een van de grootste handelaren in Nederland is iemand die zich online Han Solo en jedihans noemde, en justitie denkt dat de 35-jarige degene is die achter deze namen schuilgaat. Hij werd op 29 juni vorig jaar opgepakt.

De handelaar liet zich betalen in cadeaukaarten en in virtueel geld, zoals bitcoin. De cryptomunten van de Heerenvener zijn in beslag genomen, en die waren op dat moment ongeveer 190.000 euro waard.

Nieuws

Meest gelezen

menu