Dit artikel is vandaag gratis

'OMT adviseert korte lockdown tegen spreiding coronavirus'

De controle van een QR-code samen met een identiteitsbewijs aan de deur van een sporthal bij een zaalsportvereniging. Foto: ANP

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om een korte lockdown in te voeren om de spreiding van het coronavirus tegen te gaan, zegt een goed ingevoerde bron tegen het ANP. Scholen zouden open blijven.

De NOS meldde eerder op donderdagochtend dat het OMT een lockdown van zo’n twee weken adviseert. Bioscopen en theaters zouden in deze periode dicht moeten. Vanwege de ernst van de coronasituatie valt daar niet aan te ontkomen.

In die ‘lockdownachtige periode’ zouden ook evenementen moeten worden geschrapt. Naar verluidt staat in het advies ook dat de sluitingstijden voor de horeca en de groepsgrootte moeten worden aangepast. Volgens het OMT kunnen de scholen wel open blijven.

Testen niet meer in coronapas

Na de korte lockdown zouden mensen geen QR-code meer kunnen krijgen als ze getest zijn, aldus de NOS. Nu is het nog zo dat bezoekers van locaties waar een QR-code geldt, bijvoorbeeld een café of sportaccommodatie, naar binnen kunnen als ze gevaccineerd zijn, corona hebben gehad of als ze negatief zijn getest. Volgens bronnen adviseert het OMT na de lockdown die laatste mogelijkheid te schrappen. Zo’n ‘2G-regel’ is in andere landen al ingevoerd, onder andere in delen van Duitsland.

Als het kabinet het advies over een korte lockdown niet opvolgt, zijn volgens het OMT andere langdurige maatregelen nodig. Dan zou bijvoorbeeld de verplichte anderhalve meter afstand weer moeten terugkeren. Het afstand houden is nu nog een advies.

Catshuisberaad

Of deze maatregelen echt worden genomen, is nog niet duidelijk. Donderdagochtend is er op het Catshuis overleg tussen de meest betrokken bewindslieden van het demissionaire kabinet en de vaste adviseurs. Naast het Catshuisberaad zijn er nog allerlei andere besprekingen, bijvoorbeeld vanavond tussen het kabinet en de burgemeesters. En de Veiligheidsregio’s komen samen in het Veiligheidsberaad.

Coronamaatregelen liggen politiek gevoelig en met name over het invoeren van de 2G-regel is veel discussie: een deel van de Kamer is bang dat die de tegenstellingen in de samenleving aanscherpt, omdat er meer onderscheid wordt gemaakt tussen mensen die wel en die niet gevaccineerd zijn.

Vrijdagavond is er weer een persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge.

Nieuws

menu