Dit artikel is vandaag gratis

De Burgemeester Harmsma School in Gorredijk en OSG Singelland in Drachten gaan deze zomer bestuurlijk fuseren

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima in 2020 tijdens een bezoek aan OSG Singelland in Drachten. Foto: ANP

De Burgemeester Harmsma School in Gorredijk en OSG Singelland in Drachten gaan per 1 augustus bestuurlijk fuseren. Uit een haalbaarheidsonderzoek, dat ruim een jaar in beslag nam, blijkt dat een fusie voor beide scholen mogelijkheden biedt.

Net als meer middelbare scholen, zien ook de scholen in de regio Smallingerland/Opsterland een leerlingenkrimp in de toekomst aankomen. De Burgemeester Harmsma School verwacht in 2035 nog 383 leerlingen over te hebben. Nu zijn dit er nog vijfhonderd, maar twintig jaar geleden waren dit er nog achthonderd.

,,Met de fusie is het voortbestaan van de Burgemeester Harmsma School gewaarborgd”, legt Jolida Voetelink, directeur van de school uit. ,,Onze overheadkosten kunnen we nu gaan delen met Singelland waardoor er meer geld beschikbaar is voor onderwijs. Dat maakt dat we ons brede onderwijsaanbod kunnen blijven realiseren wat zonder fusie veel minder gemakkelijk zou zijn. Bovendien biedt de fusie met Singelland ons de kans onze eigen visie op onderwijs te behouden.”

Schaalvergroting

Ook voor het Singelland zijn er voordelen van schaalvergroting. De school telt met vestigingen in Drachten, Surhuisterveen en Burgum met 3300 kinderen veel meer leerlingen. Maar ook dit is de afgelopen jaren tussen de 8 en 10 procent gedaald.

,,Aan goed onderwijs gaat een goede organisatie vooraf en schaalgrootte stelt je naast versterking van kennis en expertise in staat om de bedrijfsvoering efficiënter in te richten”, zegt bestuurder Pieter Schram. ,,Daarmee speel je middelen vrij die aan onderwijs besteed kunnen worden.”