De oorlog in Oekraïne drukt een zware stempel op de dodenherdenking en het bevrijdingsfestival. 'Het is een klein stukje vliegen en je staat er middenin'

Friese comités die deze week een oorlogsherdenking organiseren of betrokken zijn bij de viering van Bevrijdingsdag kunnen onmogelijk om de oorlog in Oekraïne heen. Er bij stilstaan en aandacht aan schenken is de enige optie, zeggen zij.

Jan en Elizabeth Mijnheer uit Hemelum namen maandag alvast een kijkje bij het herdenkingsmonument in hun dorp waarin de Oekraïense vlag als mozaïek is verwerkt. De ontwerper van het monument, Klaas Gerssen, was er ook.

Jan en Elizabeth Mijnheer uit Hemelum namen maandag alvast een kijkje bij het herdenkingsmonument in hun dorp waarin de Oekraïense vlag als mozaïek is verwerkt. De ontwerper van het monument, Klaas Gerssen, was er ook. Foto: Marco Keyzer

In Gerkesklooster waren ze van plan om zaterdag, 7 mei, een bevrijdingsconcert te houden. Maar de oorlog in Oekraïne heeft de plannen toch wat veranderd. De organisatie besloot het concert van Brassband Gloria Deï en Projunior een ingetogener karakter te geven. ,,Het wordt nu een meiconcert in plaats van een bevrijdingsconcert”, vertelt Aukje Postma namens de organisatie. ,,De situatie is nu toch zo dat we het niet te uitgebreid willen vieren.”

Nieuws

menu