Ondernemend paar 70 jaar getrouwd

Op een dansavond in Peins leerden Symon Hofman uit Ried en Jantsje Vis uit Dongjum elkaar kennen. Ze gingen na afloop nog even op de fiets naar Franeker voor het vuurwerk, maar dat bleek al afgelopen te zijn. Toch was dat avondje uit beiden goed bevallen.

Symon en Jantsje Hofman-Vis vieren maandag hun zeventigjarig huwelijksjubileum.  Foto: Catrinus van der Veen

Symon en Jantsje Hofman-Vis vieren maandag hun zeventigjarig huwelijksjubileum. Foto: Catrinus van der Veen fd

Symon en Jantsje kregen een relatie en na drie jaar verkering trouwde het jonge stel. Maandag is het zeventig jaar geleden dat hun huwelijk op het gemeentehuis van Franekeradeel in Franeker werd voltrokken. Ze kochten een huis aan de Hovensreed, even buiten Dongjum.

Hofman was als jongeman vrachtwagenchauffeur bij de firma Althuis in Ried. Na zijn huwelijk veranderde hij van baan en kwam hij in dienst bij de papierfabriek LPF in Franeker. Tot zijn vervroegd pensioen bleef hij bij dit bedrijf werken.

Zijn vrouw Jantsje deed thuis het huishouden en zorgde voor de drie kinderen Riemer, Baukje en Dorens. Riemer is zeven jaar geleden op 61-jarige leeftijd overleden. Zijn overlijden zorgt in de familie voor veel verdriet. Dochter Baukje woont tegenwoordig in Gytsjerk, dochter Dorens in Hilversum.

Er zijn inmiddels negen kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. De pake- en beppesizzers komen regelmatig bij hun grootouders op bezoek. Als de kleinkinderen kwamen logeren, werd er altijd een zeilbootje van een klomp gemaakt. Die mochten de kinderen zelf verven. Beppe maakte de zeiltjes en dan gingen ze met pake naar de Tsjummearumer Feart om proef te varen.

Motorongeluk

Als vrachtwagenchauffeur was Hofman veel onderweg. Later genoot hij ervan om er met zijn vrouw en later met de kinderen op uit te gaan. Eerst op de motor, later in de auto. In 1959 kregen ze een zwaar motorongeluk, waarbij Jantsje zo zwaar gewond raakte dat voor haar leven werd gevreesd. Na een week kreeg de familie tot hun grote blijdschap het bericht dat het met haar weer de goede kant op ging.De motor ging weg en er werd een auto aangeschaft, zodat de kinderen meekonden. Na zijn pensionering was er nog meer tijd om te reizen. Met een vouwwagen achter de auto werden landen als Noorwegen, Oostenrijk en Italië bezocht. ,,Se wiene bêst wol ûndernimmend en genoaten fan it libben”, zegt dochter Baukje.

Later kwam er een caravan. Tot voor acht jaar terug kampeerden Symon en Jantsje Hofman. ,,Dan stiene se op de camping yn Smilde”, aldus de dochter. Kamperen is er tegenwoordig niet meer bij. Maar Hofman rijdt nog wel steeds auto. ,,Gjin grutte einen, mar wat troch de doarpen yn de buert. Soms geane se tegearre noch in eintsje om. Se fine dat sels net sa bysûnder, mar dat is it fansels wol. Heit is wol 97.”

Zo’n 35 jaar heeft het echtpaar in een woning aan de Van Goslingastraat 1 gewoond. Zeven jaar geleden werd een seniorenwoning aan de overzijde van de straat betrokken. ,,Mei de hiele famylje hawwe wy holpen se de dyk oer te stekken.” Ze wonen nog steeds zelfstandig, wel met hulp van de thuiszorg, de kinderen en buurtbewoners, die boodschappen en klusjes doen.