Onderwijsinspectie onderzoekt de situatie bij het Tjalling Koopmans opnieuw, vakbond stapt naar de rechter

De Inspectie van het Onderwijs ziet na het vertrek van docenten en het op non-actief stellen van aardrijkskundedocent Bert Mul aanleiding de situatie op het Tjalling Koopmans College opnieuw te onderzoeken.

Het Tjalling Koopmanscollege in Hurdegaryp.

Het Tjalling Koopmanscollege in Hurdegaryp. Foto: Marcel van Kammen

De school in Hurdegaryp is niet één van de locaties van de stichting Scholen voor Persoonlijk Onderwijs (SVPO) die het predicaat ‘zeer zwak’ kreeg. De SVPO probeert via de rechter de publicatie van kwaliteitsonderzoeken van andere locaties tegen te houden die dit predicaat wel kregen. De inhoudelijke behandeling hiervan is maandag in de rechtbank in Amsterdam.

In 2019 werd de school in Hurdegaryp doorgelicht door de inspectie. Toen scoorde de school een aantal voldoendes, maar ook een paar onvoldoendes voor het vak Fries en de organisatie van de medezeggenschap. Hurdegaryp is één van de vijf locaties waar de Onderwijsinspectie vorig jaar opnieuw onderzoek deed. Ook de publicatie van deze onderzoeken ligt nog bij de rechter, maar deze zaak wordt pas in augustus behandeld. De Onderwijsinspectie weet niet of de zaak van augustus gecombineerd wordt met die van maandag. Dit bepaalt de rechter.

Overgekookt

Intussen zijn de zorgen bij de Inspectie van het Onderwijs over het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp toegenomen. ,,Ten tijde van het inspectieonderzoek borrelde er wel wat, maar de afgelopen week is de situatie overgekookt”, zegt Daan Jansen, woordvoerder van de inspectie. ,,We krijgen signalen van leerlingen en docenten over het vertrek van zo veel docenten in korte tijd. Dat is reden voor ons om opnieuw met het bestuur in gesprek te gaan.”

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is naar de rechter gestapt om de schorsing van aardrijkskundedocent Bert Mul aan te vechten. Het kort geding dient woensdag bij de rechtbank in Leeuwarden. Mul liet zich vorige week in de media kritisch uit over het management en het werkklimaat van de school. Hij deed dit samen met andere docenten. Daarop werd hij door het bestuur van SVPO op non-actief gezet.

Malafide

Volgens de AOb is de grond op basis waarvan Mul geschorst is oneigenlijk. ,,Hij wordt in verband gebracht met uitspraken die andere docenten anoniem bij de Omrop hebben gedaan”, zegt rayonbestuurder Marja de Bree. ,,Mul is wel kritisch geweest en heeft zijn zorgen geuit bij de media, maar het bestuur motiveert zijn schorsing met specifieke uitspraken die hij nooit gedaan heeft. Het zou gaan om de uitspraak dat de school ‘een dictatoriale malafide organisatie’ is ‘en de leerlingen zijn de gijzelaars’.

Volgens De Bree maken de gebeurtenissen in Hurdegaryp veel los onder de leden van andere SVPO-scholen. ,,Op een verzoek om met leden in Hurdegaryp een raadpleging te doen, krijgen we vanuit andere locaties ook reacties”, zegt De Bree. ,,We organiseren daarom na de zomer een bijeenkomst voor alle medewerkers van deze scholen.”