Dit artikel is vandaag gratis

Liander onderzoekt mogelijke oplossingen bij nieuwe knelpunten op het elektriciteitsnet in Fryslân

Verdeelstation van Liander in Wolvega. Foto: Rens Hooyenga

Meer plekken op het elektriciteitsnet van Fryslân, Flevoland, Noord-Holland en in Amsterdam hebben de maximale capaciteit bereikt voor het leveren van elektriciteit aan grootverbruikers, meldt netbeheerder Liander. Dat komt door nieuwe knelpunten, waardoor er geen nieuwe aansluitingen meer bij kunnen.

In Fryslân wordt op vier plekken een zogeheten onderzoek naar congestiemanagement gedaan, te weten in Marnezijl, Oudehaske, Schiermonnikoog en Workum. Het betreft dan het verdelen van de ruimte op het elektriciteitsnet. Daarbij wordt zowel verbruik als teruglevering aan het net onderzocht. In Flevoland doet Liander in Almere, bij het verdeelstation Stichtse Kant, onderzoek naar congestiemanagement voor verbruik.

In Noord-Holland is het net volgeraakt in De Weel. In Heerhugowaard-Noord en Uitgeest bekijkt Liander wat de mogelijkheden zijn voor verbruik.

In Amsterdam is één nieuw knelpunt ontstaan, in Slotermeer. Hier is er geen plek meer voor verbruik, zegt Liander in een update over het stroomnet in die regio. De netbeheerder meldt dat congestiemanagement hier niet helpt.

Accu’s

Liander maakte eerder bekend een test te doen met grote accu’s om de knelpunten op het stroomnet op te lossen. De enorme batterijen van het bedrijf GIGA Storage zorgen voor extra capaciteit door op te laden als het stroomnet niet volledig benut is en de stroom weer vrij te geven als de stroomvraag groter is dan de hoeveelheid die normaal geleverd kan worden.

Nieuws

menu