Onderzoek van UMCG toont aan: een op acht coronapatiënten houdt langdurige klachten na besmetting

Een op de acht mensen die besmet raken met corona houdt daar long covid aan over, wijst grootschalig bevolkingsonderzoek in Noord-Nederland uit. Met andere woorden: ze hebben langdurige klachten, zoals pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid of spierpijn.

Jan van Hoek uit Drachten heeft Long Covid en doet mee aan het onderzoek. Met een kanteltafeltest wordt bij hem onderzocht hoe zijn lichaam de bloeddruk en bloedsomloop regelt bij houdingsveranderingen.

Jan van Hoek uit Drachten heeft Long Covid en doet mee aan het onderzoek. Met een kanteltafeltest wordt bij hem onderzocht hoe zijn lichaam de bloeddruk en bloedsomloop regelt bij houdingsveranderingen. Foto: UMCG

Het onderzoek waarvan de resultaten vrijdag zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke blad The Lancet is gedaan door onder meer het UMC Groningen en het Radboudumc. De onderzoekers analyseerden de gezondheidsdata van bijna 13.000 inwoners van Fryslân, Groningen en Drenthe, die voor het project Lifelines regelmatig vragenlijsten over hun gezondheid invulden.

Nieuws

menu