Ook Fryslân heeft een slavernijverleden, weet onderzoeker Barbara Henkes van de RUG: 'Op 1 juli excuses maken zou logischer zijn'

Maandag komt er in het Nationaal Archief in Den Haag een toespraak van premier Rutte. Mogelijk over het slavernijverleden en mogelijk worden ook excuses gemaakt. Donderdag werden bezwaren van vijf Surinaamse stichtingen over de keuze voor deze datum door de rechter verworpen. Ook in Fryslân zijn sporen van slavernij te herkennen. Barbara Henkes deed er onderzoek naar en schreef een boek.

Dit groepsportret van Nassaus met zwarte pages hangt in het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden. Het is een van de locaties in 'Sporen van het slavernijverleden in Fryslân'.

Dit groepsportret van Nassaus met zwarte pages hangt in het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden. Het is een van de locaties in 'Sporen van het slavernijverleden in Fryslân'. Afbeelding: Fries Museum, Leeuwarden, collectie Koninklijk Fries Genootschap, schenking Koning Willem III in 1880

„Een excuus kan een vorm van erkenning zijn van de ernst van de slavernij, maar de overhaaste manier waarop dit nu gebeurt is wel bijzonder ongelukkig”, aldus Henkes, als historica verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en auteur van het boek Sporen van het slavernijverleden in Fryslân .

Nieuws

menu