Dit artikel is vandaag gratis

Keunstwurk luidde de noodklok voor ondersteuning van de beeldende kunst. Maar is dat echt nodig? De provincie laat het onderzoeken

Keunstwurk-directeur Douwe Zeldenrust.

Er komt een klein onderzoek om te bekijken of geld uit het provinciale coronaherstelpakket gebruikt kan worden voor ondersteuning van de beeldende kunst in Fryslân. De Staten hebben daar een voorstel over aangenomen.

Bij de laatste verdeling van cultuurgeld heeft Keunstwurk anders dan in andere jaren geen geld gekregen voor talentontwikkeling en ondersteuning van beeldend kunstenaars . Het ging doorgaans om 100.000 tot 150.000 euro per jaar. Volgens Keunstwurk is die steun juist in coronatijd hard nodig.

D66, SP, GrienLinks en Partij voor de Dieren, 50PLUS en Statenlid Van Swol hadden liever gezien dat gedeputeerde Sietske Poepjes meteen de portemonnee zou trekken voor extra geld voor Keunstwurk, maar daar voelde zij niet voor. ,,Lit ús earst efkes útsykje oft der yndied in hiaat sit yn dy ûndersteuning foar byldzjende keunstners. Blykt dat it gefal, dan kinne wy sjen oft der koroanajild foar beskikber komme kin.”

Een brede meerderheid in de Staten was het daarmee eens. Er is momenteel nog 10 miljoen euro beschikbaar in het coronaherstelpakket.

Nieuws

menu