Onrust over mogelijke komst van mono-mestvergister naar Wijnjewoude

In Wijnjewoude is onrust ontstaan over de mogelijke komst van een mono-mestvergister. De energiecoöperatie Wijnjewoude Energieneutraal (WEN) zou die op het terrein van de oude rioolwaterzuivering willen plaatsen. Produceren van groen gas speelt een belangrijke rol in het Proefproject Aardgasvrij Wonen (PAW) waar WEN 4,3 miljoen euro rijksgeld voor krijgt.

In Wijnjewoude is onrust ontstaan over de mogelijke komst van een mono-mestvergister. De energiecoöperatie Wijnjewoude Energieneutraal zou die op het terrein van de oude rioolwaterzuivering willen plaatsen.

In Wijnjewoude is onrust ontstaan over de mogelijke komst van een mono-mestvergister. De energiecoöperatie Wijnjewoude Energieneutraal zou die op het terrein van de oude rioolwaterzuivering willen plaatsen. Foto: ANP

Vorige week maandag vroeg een aantal partijen in Opsterland zich af of een mestvergister niet te veel risico’s oplevert. Zij deden dit in een oriënterende raadsvergadering over het beschikbaar stellen van ruim de 4,3 miljoen aan WEN voor onderzoeken.

Lees ook: Actie inwoners Wijnjewoude om energiepark

,,Wij juichen verduurzaming uiteraard toe, maar geven we met het goedkeuren van dat voorstel al niet groen licht voor een mestvergister?” licht Elske Beintema van GroenLinks/OpsterLanders haar bezwaren toe.

Onderzoek

Afgelopen zomer stemde de raad in met de komst van een zonnepark op het terrein van WEN. Daarbij werd volgens Beintema nog uitdrukkelijk gevraagd dat dat niet een goedkeuring voor een mestvergister betekent. Volgens haar zijn er ook vragen rond gezondheidsrisico’s van mestvergisters. ,,Volgens omwonenden stelt WEN nu ‘die vergister komt er, punt uit’. Maar waarom wordt er niet naar alternatieven gekeken zoals all electric?”

Er is onderzocht of er een mestvergister bij de oude rioolwaterzuivering kan komen zonder overlast voor de omgeving. Dat blijkt te kunnen

WEN-voorzitter Pieter de Kroon vraagt zich af waarom raadsleden niet bij de coöperatie zelf aankloppen voor een toelichting. ,,Dat voorkomt het verspreiden van foute informatie. Er zijn er wel degelijk onderzoeken gedaan en is er veelvuldig overleg geweest met de omwonenden. We hebben een werkgroep leefbaarheid ingesteld met een door omwonenden gekozen voorzitter. Adviesbureau Arcadis heeft onderzocht of er een mestvergister bij de oude rioolwaterzuivering kan komen zonder overlast voor de omgeving. Dat blijkt te kunnen. En er komt voor de milieuvergunning nog een tweede onderzoek.”

Feiten en nuances

Een deel van de omwonenden ging volgens hem niet op de uitnodigingen in omdat ze sowieso geen mestvergister willen hebben. ,,Als mensen niet de feiten willen horen kunnen wij er ook niets aan doen.”

Wijnjewoude is juist uitgekozen als proefproject omdat Den Haag wilde kijken welke mogelijkheden groen gas voor de energietransitie heeft te bieden

Een alternatief als volledig elektrische energieopwekking is volgens hem niet reëel. ,,Wijnjewoude is juist uitgekozen als proefproject omdat Den Haag wilde kijken welke mogelijkheden groen gas voor de energietransitie heeft te bieden. Wordt dat een succes, dan zijn er misschien wel vijfhonderd dorpen van het aardgas af te helpen. Bovendien zit het stroomnet de komende jaren veel te vol om all electric te gaan.”

Genuanceerder

Mocht blijken dat er geen mestvergister mogelijk is zonder overlast voor de omgeving, dan komt die er volgens De Kroon niet. Volgens wethouder Rob Jonkman stemt de raad vanavond niet over de mogelijke komst van een vergister maar over het ter beschikking stellen van de 4,3 miljoen euro waarmee WEN het PAW gaat onderzoeken.

Lees ook: Opinie: Mestvergisting is oplossing voor stikstofimpasse

Dat het college bij de stemming afgelopen zomer over de zonnepanelen heeft aangegeven dat er absoluut geen vergister komt, ligt volgens hem genuanceerder. ,,We hebben aangegeven dat het hier om zonnepanelen ging en niet om een mestvergister. Niet dat er nooit een kan komen. En de raad wist dat er een mestvergister bij de aanvraag van het PAW was meegenomen.”