Dit artikel is vandaag gratis

Lukt het de paling om vanuit Dokkum de Sargassozee te bereiken? Ontvangers in de Súd Ie moeten dit helpen monitoren

Aanleg vispassage bij de Eanjamer Kolken nabij het poldergemaal van de Súd ie bij Anjum in 2019. Foto: Marcel van Kammen

In het water van de Súd Ie tussen Dokkum en Ezumazijl wordt deze week een netwerk van akoestische ontvangers aangelegd om de migratie van vis in beeld te krijgen. Er worden er twintig geplaatst.

De ontvangers sluiten aan op een netwerk van ontvangers in het Lauwersmeer en de Waddenzee. Begin oktober worden veertig schieralen uitgerust met een zender. Volgend voorjaar krijgen ook exemplaren van een aantal andere vissoorten een zender.

,,In het najaar trekt de schieraal vanuit het zoete water terug naar zee. Via de monitoring kunnen wij hun reis deels volgen. Hoe vinden ze hun weg door de Súd Ie, weten ze de zee te bereiken?”, wil projectingenieur Tristan da Graça van Hogeschool van Hall Larenstein weten. ,,Hun doel is de Sargassozee bij Bermuda. Dat is dé paaiplek voor aal.”

Obstakels

De vele gemalen, sluizen en stuwen in Nederland zijn obstakels voor palingen. ,,Ze kunnen de zee niet in- en uitkomen. Dat is een van de redenen waarom de populatie van deze soort terugloopt”, zegt Da Graça.

Het ontvangernetwerk in de Súd Ie moet in beeld brengen in hoeverre de palingen in staat zijn knelpunten onderweg van zoet naar zout water te passeren. Zo is er in de nieuwe sluis bij Oostmahorn een vispassage aangebracht. Ook in het natuurgebied Anjumer Kolken is een doorgang aangelegd en zijn er opgroei- en paaigebieden gecreëerd. In de sluis van Ezumazijl komt in 2022 ook een vispassage.

Nieuws

menu