Ontwerp 'ruïneachtige' stins Burdaard moet anders, vindt Welstandscommissie Hûs en Hiem

Een ontwerp voor een beeldbepalend gebouw bij de entree van Burdaard moet een beeld oproepen van een stins uit het Friese verleden. Het ontwerp voor de nieuw te bouwen groepsaccommodatie doet denken aan een ruïne door de opengewerkte stenen muur, maar moet ook moderniteit uitstralen. Welstandscommissie Hûs en Hiem was gisteren tijdens een vooroverleg kritisch.

De beoogde locatie voor de groepsaccommodatie in Burdaard.

De beoogde locatie voor de groepsaccommodatie in Burdaard.

De beoogde locatie, waar het bestemmingsplan niet in voorziet, ligt tussen de Hikkaarderdyk en de Jislumerdyk. De groepsaccommodatie moet onderdeel gaan uitmaken van een recreatieterrein bij de dorpshaven. Noardeast-Fryslân nam voor de ontwikkeling van het terrein projectontwikkelaar Esbi Huis in de arm.

Het ontwerp van de groepsaccommodatie bevat twee torens van achttien meter hoog en staat in het water. Via een brug is het verbonden met het recreatieterrein. Het gebouw heeft vier lagen, de kamers zijn gesitueerd rondom voorzieningen.

Oud en nieuw

Verschillende commissieleden waren verbaasd toen bleek dat de opengewerkte muren in het ontwerp niet zijn bedoeld om het interieur te kunnen laten zien, maar deel moeten uitmaken van het exterieur van het gebouw. Volgens een lid kan nieuw gemaakt verval goed werken als er goed wordt nagedacht over de relatie tussen oud en nieuw. Die relatie is hier onduidelijk, aldus het lid. Hûs en Hiem concludeerde dat er, gezien de prominente plaats, de hoogte en het volume van het gebouw, geen ruimte is voor willekeur en onzorgvuldigheid. Een positieve beoordeling zat er daarom nog niet in.