Onzekerheid bij Friese docenten voor aanvang schooljaar

Docenten in het voortgezet onderwijs gaan niet onbevangen weer voor de klas staan als volgende week het onderwijs weer van start gaat. ,,Ik heb bij mijn locatiedirecteur gisteren nagevraagd of ons ventilatiesysteem wel voldoet”, zegt Jan Wassens, docent Duits op osg Sevenwolden in Heerenveen. ,,Hij kon mijn zorgen gelukkig wegnemen.”

Ook Friese docenten twijfelen over veiligheid op school nu corona weer terrein wint.

Ook Friese docenten twijfelen over veiligheid op school nu corona weer terrein wint. Foto: ANP

Uit een enquête van vakbond Leraren in Actie bleek deze week dat zeker 80 procent van de docenten in het voortgezet onderwijs het niet ziet zitten dat scholen opstarten zonder afstandsregels en mondkapjes. Ongeveer vierhonderd docenten vulden de enquête in.

Wassens’ collega Saskia Silvius, die beeldende vorming geeft op osg Sevenwolden, ziet vooral op tegen het afstand houden tot de leerlingen. ,,In mijn vak sta je niet voor de klas, maar loop je rond. Hoe we dat nu gaan vormgeven, vind ik lastig. Daar heb ik nog wel vragen over.”

Onduidelijkheid

Dat niet duidelijk is tot welke leeftijd kinderen minder besmettelijk zijn, leidt ook tot vragen bij docenten. ,,Ik ben blij dat ik lesgeef aan de onderbouw”, zegt Isabelle Roussel, die Frans geeft op rsg De Borgen in Leek. ,,De kans op een overdracht is in die groep toch iets kleiner. Hoewel derdeklassers natuurlijk ook al vijftien jaar oud zijn. Behoren zij ook al tot de risicogroep?”

In mijn achterhoofd speelt toch dat het virus uiteindelijk weer opduikt en dat er weer een volledige lockdown komt

Ze betwijfelt of het virus echt buiten de deur gehouden kan worden. ,,In mijn achterhoofd speelt toch dat het virus uiteindelijk weer opduikt en dat er weer een volledige lockdown komt.” Verder kan ze zich voorstellen dat collega’s die op leeftijd zijn hun zorgen hebben over besmetting. ,,Gelukkig biedt de school voldoende ruimte om dat ter sprake te brengen. Ik ben zelf 42 en voel me er eigenlijk wel goed bij om weer voor de klas te staan.”

Tegenstrijdig

Wassens is 62 jaar en is er minder zeker van. ,,Ergens voelt het tegenstrijdig. Ik ben de afgelopen weken niet op vakantie geweest en mijd grote groepen. Ik ben er nog niet heel zeker over of het goed voelt straks.” Hij had vanuit de overheid op meer helderheid gerekend. ,,Ik heb aan mijn leidinggevende alvast laten weten dat als ik me niet goed voel, ik thuis blijf. Maar om dat bij voorbaat al te zeggen gaat me te ver. Ik probeer het gewoon.”

Scholen passen lesrooster aan op Arriva

Vanwege het coronavirus is er sowieso overleg met Arriva, vertelt Wieling. Op andere plekken zoals Sint Annaparochie stuurt Arriva nu bijvoorbeeld extra bussen, om de leerlingen met voldoende afstand naar school te kunnen vervoeren. Ook de christelijke koepel Fricolore is op het verzoek van Arriva ingegaan.

Nieuws

Meest gelezen