Ook Oosterwolde krijgt een eigen zadenbibliotheek
Fryslân telt al twintig zadenbibliotheken, maar in Ooststellingwerf was er nog geen uitleenpunt. Dat gaat veranderen nu Mariska Smits (35) uit Oosterwolde een zadenbibliotheek op gaat zetten. Ze wil in februari beginnen en roept inwoners op om zaden van bloemen, kruiden of groenten te doneren.
Mariska Smits, oprichter van de zadenbibliotheek in Oosterwolde, in haar moestuin. Smits wil ook cursussen moestuinieren organiseren. Foto: Rens Hooyenga
,,Ik heb zelf een moestuin en vind het belangrijk om aan mijn drie kinderen te laten zien waar hun voeding vandaan komt. Ik zie dat de interesse hierin toeneemt van jong tot oud en van ervaren mensen tot aan beginners. Ik ben zelf helemaal geen expert, maar vind het gewoon leuk om mijn eigen voeding te zaaien en oogsten. Het verbetert ook de biodiversiteit. Of je nou een grote tuin hebt of een balkon: iedereen kan het doen.”
Smits werkt als leesconsulent bij bibliotheek Zuidoost-Fryslân. De zadenbieb krijgt een uitleenpunt in de bibliotheek in Oosterwolde. Iedereen mag komen lenen, lid of geen lid van de bibliotheek en het is gratis.
Ik vind het belangrijk om aan mijn drie kinderen te laten zien waar hun voeding vandaan komt
Voordat Smits kan beginnen, moet ze eerst een zadenvoorraad aanleggen. Ze hoopt dat mensen van hun mooiste plant het zaad verzamelen, dit laten drogen en het dan naar de bibliotheek komen brengen. Zo ontstaat er een cyclus waarbij mensen komen brengen en ook weer halen. ,,Hoewel dat ‘voor-wat-hoort-watprincipe’ niet heilig is. De zadenbibliotheken in Fryslân gaan op basis van vertrouwen. Het kost niks en je moet niks. Maar het is natuurlijk wel fijn als er ook zaden binnenkomen zodat de voorraad in stand blijft.” Voor het werk dat daarbij komt kijken, is Smits op zoek naar vrijwilligers.
De zaden kunnen echt van alles zijn, legt Smits uit. ,,Zaden van bonen, kruiden, groenten zoals komkommer of tomaat, maar ook bloemenzaden. Sommige bibliotheken maken een mooie bloemenmix die je tuin kunnen verrijken. Het mag alles zijn, zolang je het maar kunt zaaien.”
Cursussen moestuinieren
Eind februari begint het zaaien meestal, weet Smits. Ze wil dan ook graag op tijd openen in Oosterwolde zodat mensen meteen kunnen beginnen. ,,Mensen komen de zaden lenen, laten alles in het voorjaar en de zomer tot bloei komen en kunnen in de herfst gaan oogsten. Daarna kan de bibliotheek weer worden aangevuld. En zo gaan we weer door.”
Naast de uitleen, wil Smits ook cursussen moestuinieren organiseren ,,Daarvoor benader ik andere mensen die dit kunnen verzorgen. Gelukkig helpt de Zadenbibliotheek Fryslân me hier ook bij. In andere plaatsen gebeurt dit namelijk ook al.” De twintig zadenbibliotheken zitten verspreid over heel Fryslân: van Sint Annaparochie tot Joure. Leeuwarden heeft er twee. De Waddeneilanden hebben ook elk een eigen zadenbibliotheek.
Wie wil bijdragen aan de zadenbibliotheek van Oosterwolde, kan contact opnemen met Mariska via mariska.smits@bzof.nl