Van de Boslaan tot de Van Teijenslaan en van het Driuwerspaad tot de Eineflecht. In de (vroegere) straatnamen ligt een deel van de geschiedenis van Beetsterzwaag verankerd

Net als in de monumentale panden en tuinen in de drieënhalve eeuw oude Hoofdstraat, en net als in stapels boeken en krantenknipsels, ligt een deel van de geschiedenis van Beetsterzwaag ook in de (vroegere) straatnamen verankerd. Amateurhistoricus en oud-onderwijzer Jelle Terluin (84) liep ze een voor een bij langs en tekende de verhalen op.

Jelle Terluin houdt dinsdagmiddag een lezing over straatnamen in Beetsterzwaag. Het huidige stratenpatroon van Beetsterzwaag is voortgekomen uit een patroon dat 800 tot 1000 jaar geleden bij de grondverdeling onder de boeren is begonnen. Op de achtergrond de huizen aan de Boslaan.

Jelle Terluin houdt dinsdagmiddag een lezing over straatnamen in Beetsterzwaag. Het huidige stratenpatroon van Beetsterzwaag is voortgekomen uit een patroon dat 800 tot 1000 jaar geleden bij de grondverdeling onder de boeren is begonnen. Op de achtergrond de huizen aan de Boslaan. Foto: Rens Hooyenga

59 straten telt Beetsterzwaag (3.650 inwoners) anno 2023 en straatnamen als Beukenlaan, Boslaan, De Greide, De Lange Jacht, Driuwerspaad, Eineflecht, Hazzeleger, Patrizekloft, Wyldsang, Van Lyndenland, Van Teijenslaan en Harinxmaweg leggen haarfijn bloot waar het hier in al die eeuwen om draaide. Om de natuur, landerijen, het bos, de dieren, de jacht en natuurlijk om de rijke, al dan niet adellijke, families.