Ook met een verstandelijke beperking kun je je dromen waarmaken: 'Het is vaak snoeihard wat ze over zich heen krijgen'

Komende zaterdag vindt in Leeuwarden de theatervoorstelling (On)beperkt in je kunnen plaats van gezelschap De PodiumPatsers, het eerste inclusieve theatergezelschap in Fryslân van mensen met een verstandelijke beperking. Met deze eerste voorstelling willen ze zichzelf op de kaart zetten.

Yassine van Drijk, Britt Renken, Maartje Visser (op de bank), Niek Zijlstra, Ruurd Woltring en Ritske Kooistra (voor).

Yassine van Drijk, Britt Renken, Maartje Visser (op de bank), Niek Zijlstra, Ruurd Woltring en Ritske Kooistra (voor). Foto: Marchje Andringa

Actrice Britt Renken gaat maandagmiddag midden op het podium helemaal op in de dans die ze ten uitvoer brengt. Geconcentreerd beweegt ze haar armen en benen in vloeiende lijnen. Ze geniet. Achter haar doemt iemand op. Hij lacht achter zijn hand. Vier andere personen verschijnen eveneens. Ze wijzen, kijken spottend en lachen haar openlijk uit. ,,Belachelijk dit.” ,,Wat denk je dat je aan het doen bent?” ,,Dit kan jij niet.” ,,Dit slaat nergens op.” ,,Stop maar.” Aanvankelijk danst Britt stoïcijns door, maar als de leuzen steeds worden herhaald en de mensen die ze uiten steeds dichterbij komen, lukt het niet meer. Ze geeft het op.

Te confronterend

Nieuws

menu