Het oorlogsmonument in Heerenveen krijgt een 28e naam ingebeiteld: die van Pieter de Haan

Het monument ter nagedachtenis aan Heerenveners die in de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen omkwamen krijgt een nieuwe naam ingebeiteld. P. de Haan komt erbij nadat zijn familie zich daarvoor sterk heeft gemaakt.

Het WOII-monument aan de Van Maasdijkstraat in Heerenveen.

Het WOII-monument aan de Van Maasdijkstraat in Heerenveen. Foto: Wikipedia

De naam van Pieter de Haan wordt toegevoegd aan de 27 namen die al op het monument aan de Van Maasdijkstraat staan. De familie van De Haan, die in 1943 als krijgsgevangene in een Japans concentratiekamp in Kinsayok in Siam (Thailand) omkwam, deed eerder al verschillende oproepen om zijn naam toe te voegen.

Een neef heeft nu bewijsstukken aangeleverd waaruit blijkt dat De Haan inderdaad geboren is in de gemeente Heerenveen of een van haar voorgangers. Dit is een voorwaarde voor vermelding. De Haan werd in 1912 in ’t Meer in Schoterland geboren. Hij was verdediger in het voetbalelftal van Heerenveen waarin ook Abe Lenstra speelde.

Commissie

Direct na de oorlog heeft een speciaal ingestelde commissie namen verzameld van personen die in aanmerking kwamen om op het monument geëerd te worden. Dat leverde 21 namen op. Vlak voor de onthulling kwamen er nog drie namen bij en later nog drie – de laatste twee in de jaren negentig.

De gemeente draagt de beitelkosten van 385 euro. De gemeentelijke 4 mei-herdenking vindt altijd bij dit monument plaats.