Dit artikel is vandaag gratis

Canadese oorlogsveteranen Jim Parks en Art Boon willen nog eens de bevrijdingsviering in Fryslân meemaken

De Canadese veteranen Jim Sparks (groen jasje) en Art Boon waren in mei 2022 nog in Fryslân. Foto: Jilmer Postma

Jim Parks en Art Boon (beiden 98 jaar) willen ook dit jaar de Tweede Wereldoorlog in Fryslân herdenken en de bevrijding vieren. De Canadezen maakten deel uit van de Canadese troepen die Fryslân in 1945 bevrijdden. Als hun gezondheid het toelaat, landen ze op 29 april op Schiphol.

Dat maakt de Stichting Canadian Liberators bekend. Koos Pot van de stichting is in haar nopjes. ,,Boon en Parks zijn weer een jaar ouder, maar wilden zelf heel graag komen. Is het niet mooi? Zolang het nog kan, ontvangen wij ze met open armen.”

Van de achttien Canadese veteranen die in 2018 kwamen, zijn er nog vijf in leven. Don White, Ted Slaney en Ryerson Picot kunnen de oversteek naar Nederland niet meer maken, Parks en Boon zijn nog wel fit genoeg. Ze nemen hun kleinkinderen Andrew Parks en Michaëla Boon mee. Andere familieleden die mee willen reizen, betalen zelf voor hun reis naar Nederland.

Bevrijdingsfeesten Franeker en Dokkum

Vast staat dat de mannen bij de dodenherdenking in de Prinsentuin in Leeuwarden zullen zijn en bij de bevrijdingsfeesten in Franeker en Dokkum. ,,Parks heeft Franeker bevrijd met het Royal Winnipeg Rifles Regiment”, zegt Pot. ,,Vorig jaar waren we in Sneek omdat Art Boon die stad bevrijdde met zijn Perth Regiment. Verder waren we vorig jaar op Schiermonnikoog. We kijken nu of een bezoek aan Ameland een optie is. We willen zoveel mogelijk mensen de kans geven om de veteranen nog een keer te ontmoeten.”

De veteranen blijven tot 7 mei in Fryslân. Ze verblijven net als vorig jaar in Hotel de ABDIJ in Dokkum.

Nieuws

menu