Op Instagram wordt heel wat positiviteit verspreid

Door het coronavirus zitten we massaal thuis. Ook onder de jongeren speelt de verveling op. ‘Influencers’ komen met creatieve oplossingen en zoeken contact met hun volgers.

Sylvana IJsselmuiden wil haar volgers op Instagram door de verveling heen helpen.

Sylvana IJsselmuiden wil haar volgers op Instagram door de verveling heen helpen. Foto: Aline Koopmans

Dit doen ze bijvoorbeeld via een live-uitzending op Instagram. Kijkers kunnen met hen chatten of videobellen. Andere influencers plaatsen een foto of videoboodschap om elkaar door deze weken heen te helpen.

Sylvana IJsselmuiden, geboren en getogen in Leeuwarden, is een van hen. Ze is onder andere presentatrice bij Dumpert en heeft bijna 300.000 volgers. Zij ging live op Instagram om samen met haar volgers ‘een leuke tijd te hebben’. In de aankondiging van haar livestream schrijft ze: ‘In het kader van positiviteit en lief zijn voor elkaar, ga ik gezellig live op Insta! Heb je een leuk talent? Een episch huisdier? Of wil je me gewoon wat leuks of bijzonders laten zien? Kom dan kijken.’

Zo laat een van haar kijkers een zelfgeschreven lied over het coronavirus horen. Een ander laat zijn kat zien. Met weer een andere kijker doet ze een wedstrijd wie het snelst een glas water kan opdrinken.

De laatste updates over het coronavirus

Verpleeghuizen gaan dicht voor bezoekers. Dat besluit is donderdag genomen, minister Hugo de Jonge na overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb), waar de meest betrokken ministers zitten. Hij spreekt van een "ingrijpend" besluit. Er is donderdag in Fryslân één persoon uit de gemeente Noardeast-Fryslân positief getest op het coronavirus.

Gevraagd naar haar motivatie zegt Sylvana: ,,Bij mij is het glas altijd halfvol. Ik vind positiviteit in het leven heel erg belangrijk. Om te relativeren zeg ik vaak ‘gelukkig heb ik mijn benen nog’. Als je positief in het leven staat, wordt het allemaal zoveel leuker.”

Dat is in deze tijden nodig, zegt ze. ,,Ik merk dat er in Nederland nu best veel paniek is. We moeten binnen blijven. Daarom vind ik het belangrijk dat mensen toch nog een beetje vermaak hebben. Ze hebben nu toch niet zo veel te doen. Ik vind het fijn om die positieve instelling met mijn volgers te delen. Ook al is er maar één iemand die er wat van oppikt waardoor zijn of haar dag een stukje leuker is, dan is het geslaagd.”

Een andere influencer, Gwen van Poorten (221.000 volgers op Instagram), plaatst een foto met de vraag of haar volgers leuke ideeën hebben om de vrije tijd in te vullen. Er komen allerlei suggesties voorbij. Een tutorial van schilder Bob Ross volgen, sporten in de woonkamer en puzzels maken.

Favoriete dieren

Bioloog Freek Vonk (198.000 volgers op Instagram) komt met het concept ‘meester Freek geeft les’. Hij schrijft: ‘De scholen zijn dicht en omdat ik net als jullie thuiszit heb ik een leuk plan bedacht. Vanaf vandaag ben ik even de meester en ga ik jullie regelmatig iets vertellen over mijn favoriete dieren.”

Aan het einde van de video wordt zelfs huiswerk uitgedeeld. De filmpjes zijn op Freektv op YouTube te vinden.

Presentator Tim Hofman (362.000 volgers op Instagram) probeert zijn volgers ook wat positieve berichten toe te sturen. Hij plaatst meerdere video’s op Instagram. Een daarvan is gericht op mensen met angststoornissen. ,,Ik wil jullie even specifiek een hart onder de riem steken. Ik denk aan jullie. Dit zijn voor sommige mensen net iets pittigere tijden. Hierbij een beetje liefde, dat kan je vast gebruiken.”

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het coronavirus? Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws

menu