Dit artikel is vandaag gratis

FUMO meet diepte van kanalen, sloten en vijvers met een op afstand bestuurbaar bootje. Peilbootje moet grondwater beschermen bij baggerwerkzaamheden.

FUMO toezichthouders Gerrie Kremer en Roelof Zijlstra met het peilbootje aan de slag. Foto: FUMO

Om de diepte van vijvers, kanalen en havens te kunnen meten zet de Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) voortaan een op afstand bestuurbaar bootje in. Het peilbootje moet bij baggeren of aanleg van een vijver het grondwater beschermen.

Wie in Fryslân een waterbodem meer dan twee meter wil verdiepen moet daar een vergunning voor aanvragen. Die diepte is afgesproken om het grondwater te beschermen. Blijft men onder de twee meter dan is een melding voldoende. Om kosten voor een vergunning te ontlopen wordt soms aangegeven dat er niet verder dan 1.90 meter wordt uitgediept, maar gaat men soms een stuk dieper.

Tot nu toe kon toezichthouder FUMO een dergelijke overtreding alleen met een een touwlint langs de kant vaststellen. Met het op afstand bestuurbare peilbootje kan heel precies de werkelijke diepte worden vastgesteld.

Het vaartuigje heeft een lengte van slechts 30 centimeter en zit vol techniek. De diepte wordt bepaald door de terugkaatsing van een geluidssignaal dat naar de bodem wordt gezonden.

Nieuws

menu