Op de eerste dag meteen veel animo voor de corona-zelftest

Voor de zekerheid even checken of je gezond bent voor het paasbezoek? Dat kan sinds gisteren met de corona-zelftest. Heel wat Friezen liepen daar onmiddellijk warm voor.

Melissa Mud van Apotheek De Wiken en Drachten geeft uitleg over de zelftest.

Melissa Mud van Apotheek De Wiken en Drachten geeft uitleg over de zelftest. Foto: Jilmer Postma

De telefoons bij de Pharmium Apotheken in Drachten stonden gisterochtend rond openingstijd direct roodgloeiend. Op de eerste dag dat een corona-zelftest kan worden besteld, waren er al veel mensen die dat deden. ,,Wol fjirtich tillefoantsjes yn in healoere”, zegt Jouke de Jong van de Pharmium Apotheken, tevens voorzitter van de Friese Apothekers Vereniging.

Vijfhonderd tests

De Jong had juist de eerste bestelling van vijfhonderd tests binnengekregen. ,,We ha se drekt nei de ferskillende festigingen brocht.”

Wy krigen wol fjirtich tillefoantsjes yn in healoere

Daar zorgen medewerkers ervoor dat de per 25 stuks verpakte tests losse eenheden worden met een bijsluiter erbij. De tests kosten 8,95 euro per stuk, terwijl de reguliere RIVM-tests bij de GGD gratis zijn. Maar gezien de grote belangstelling laten mensen zich niet afschrikken door de prijs.

Paasdagen

Het lijkt erop dat de mensen die er meteen op afkomen niet per se klachten hebben, maar uit voorzorg alvast zo’n test aanschaffen. Voor het geval dát dus. ,,It hat miskien ek mei de peaskedagen te krijen, dat minsken tinke: wy sille op besite en dan ha wy mar fêst sa’n test. Dan kinne sy yn ’t foar útslute dat sy koroana ha.”

Want ook al heb je geen symptomen, je kunt toch drager zijn van het virus. Heb je wél symptomen, dan adviseert De Jong toch door de GGD-teststraat te gaan. ,,Dy test giet djipper en is wiidweidiger, naukeuriger.”

De betrouwbaarheid van de zelftest zou 84 procent zijn, meldt de NOS. Heb je bij de zelftest een positieve uitslag, ga dan ook alsnog door de teststraat, aldus De Jong.

It hat miskien ek mei de peaskedagen te krijen, dat minsken tinke: wy sille op besite en dan ha wy mar fêst sa’n test

Hoe werkt de zelftest? Je draait een wattenstaafje rustig een aantal keren rond in beide neusgaten. Dat stop je in een meegeleverd plastic buisje met vloeistof en draait het daarin rond. ,,Dan knypst yn it floeistofbuiske en kinst in pear drippen op in teststrookje oanbringe.”

Kwartier wachten

Daarna moet je een kwartier wachten. Er kunnen twee streepjes op de teststrook oplichten: de controlestreep, die aangeeft dat de test goed is uitgevoerd, en een streep die zichtbaar wordt bij een positieve uitslag. ,,Dit is foar elkenien thús te dwaan, want der sit in hiel sekuere bysluter by. It is net muoilik”, zegt De Jong.

It is foar minsken al hieltyd dreger fol te hâlden, seker mei moai waar. Dan is it dochs mar better om earst sa’n selstest dien te hawwen

Hij ziet wel een zeker risico dat mensen de coronamaatregelen minder strikt in acht nemen als ze een negatieve zelftestuitslag hebben, terwijl er toch een kleine kans is dat de uitslag niet klopt. Niettemin is De Jong blij met het nieuwe testmiddel. ,,It is foar minsken al hieltyd dreger fol te hâlden, seker mei moai waar. Dan is it dochs mar better om earst sa’n selstest dien te hawwen.”

Nog niet alle Friese apotheken hadden de zelftests gisteren al binnen, maar ze worden ook daar binnenkort geleverd. Naar verwachting liggen de zelftests eind april ook in de supermarkt en bij de drogist.