Janko Eelsingh uit Akkrum kreeg dankzij fondsen het geld voor nieuwe blades bij elkaar

Hardlopen zou er nooit inzitten, dacht Janko Eelsingh (19 jaar) uit Akkrum. Op zijn eerste verloor hij zijn onderbenen. Met hulp van zijn buurman Zwier Kroese bracht hij het geld bij elkaar voor nieuwe blades.

Janko Eelsingh in starthouding

Janko Eelsingh in starthouding Foto: Simon Bleeker

Janko werd geboren zonder kuitbenen. Op advies van de artsen werden op zijn eerste verjaardag zijn onderbenen geamputeerd. Slechts een paar weken later leerde hij al lopen op beenprotheses. Toen hij drie jaar oud was liep hij helemaal zelfstandig.

Wilde Janko echter andere bewegingen maken, zoals rennen, fietsen of sporten, dan liep hij toch tegen zijn beperking aan. Van alles probeerde hij: voetballen, badminton en uiteindelijk rolstoelbasketbal. Wat hij ook probeerde, het was fijn, maar niet hét gevoel waar hij naar zocht.

Frank Jol

Tot hij een keer op een sportdag voor jongere invalide sporters in het Olympisch Stadion in Amsterdam was. Een jaar of veertien was hij, schat hij in. ,,Toen kreeg ik blades onder, van de beste instrumentenmaker van Nederland, Frank Jol. Hij maakt bijna al het materiaal van het Nederlands Paralympisch team.”

Hij mocht de blades houden om mee te oefenen. Makkelijk was het niet. ,,Ik moest de eerste keer op mijn vader leunen om de balans te vinden. Zo’n sterke vering was ik niet gewend.” Maar op een dag kreeg hij de balans en smaak te pakken en rende hij zomaar weg.

Met de wind langs zijn oren en de wereld die aan hem voorbij trok, voelde hij een vrijheid die hij nog nooit eerder voelde. ,,Als je je hele leven denkt dat hardlopen niet voor jou bestemd is, en ineens lukt het wel, dan geeft het een fantastisch gevoel.” En Janko zette door.

Trainen

Hij sloot zich aan bij Atletiekvereniging Hollandia uit Hoorn, waar veel meer jongens en meiden op blades trainen. Elke week rijden zijn ouders hem heen en weer. Omdat hij ook in de buurt wilde sporten, traint hij nu ook in Heerenveen, tussen de valide atleten.

Maar zijn benen groeiden en de blessures volgen elkaar op. De beenkoker bleek te klein geworden en het was duidelijk dat er nieuwe blades moesten komen. Maar dat is niet zo gemakkelijk als het klinkt. ,,Voor twee blades ben je ruim 13.000 euro kwijt”, legt Janko uit. ,,Dat geld hebben we niet zomaar liggen.” Nog voordat het gezin om tafel ging om een oplossing te zoeken voor de financiering, bood de ‘tamtam’ van Akkrum al uitkomst.

Zwier Kroese

,,Janko is mijn buurjongen en via zijn oom hoorde ik dat hij op zoek was naar geld voor nieuwe blades”, vertelt Zwier Kroese. Als voormalig merkstrateeg van onder andere de Friesland Bank en oud-directeur van het Jopie Huismanmuseum wist hij wel raad met sponsoring.

,,Natuurlijk wilde ik Janko helpen bij de aanvraag van subsidie”, zegt Kroese. ,,Een paar avonden hebben Janko en ik aan de aanvraag besteed”, legt Kroese uit. ,,Janko vertelde zijn verhaal, ik formuleerde de zinnen en aan het einde lag er een prachtige brief.”

Na een paar telefoontjes kwamen het Foppe Fonds en het Cornelia Fonds als eersten over de brug met enkele duizenden euro’s. Toen ook Uniek Sporten Hulpmiddelen aansloeg op het verzoek en de gemeente via de WMO geld beschikbaar stelde, was er genoeg om twee nieuwe blades te bestellen.

Paralympische Spelen

Janko is blij, maar hij vraagt zich wel af of andere invalide jongeren weten wat er allemaal mogelijk is. Kroese zou ook graag zien dat het aanvragen van financiën nog laagdrempeliger wordt zodat het voor iedereen bereikbaar is.

Hoewel Janko nu een blessure heeft en de nieuwe blades nog moeten arriveren, heeft hij grote ambities. ,,Tokyo komt te vroeg, maar ik hoop mee te kunnen doen aan de Paralympische Spelen van 2024 op de sprint. Daar ga ik voor.” Dat hij geluk heeft met zijn ouders en met de buurman, realiseert hij zich. ,,Maar ik geloof ook dat als je heel hard werkt, je het geluk een beetje af kunt dwingen.”