Opereren in ‘straatjes’ om de wachtlijsten weg te werken. Ziekenhuizen verwachten maanden nodig te hebben voor inhaaloperaties

Ziekenhuizen zetten na de zomervakantie alle zeilen bij om de wachtlijsten voor planbare operaties weg te werken. Van opereren buiten kantooruren tot het efficiënter gebruiken van operatiekamers.

Het Antonius Ziekenhuis in Sneek.

Het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Foto: Simon Bleeker

Door de noodgedwongen voorrang voor coronapatiënten hebben ziekenhuizen de afgelopen maanden veel planbare operaties moeten uitstellen. Deze zogenoemde wachtzorg, voor bijvoorbeeld knie-, heup-, liesbreuk- of galblaasoperaties, kan nu ingehaald worden, aangezien er (nog) maar weinig Covid-patiënten in het ziekenhuis liggen. Na de zomervakantie beginnen de ziekenhuizen aan de inhaalslag, die zeker nog wel tot het eind van het jaar kan duren.

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten heeft een wachtlijst die zo’n 450 namen langer is dan voor de coronopandemie. ,,Door efficiënter om te gaan met onze tijd en slimmer te plannen proberen we die wachtlijst weg te werken”, zegt woordvoerder Ellen de Jong. Momenteel zijn vijf van de zeven operatiekamers in gebruik; na de zomer worden er zes of zeven in gebruik genomen. ,,We gaan operaties van dezelfde soort achter elkaar aan plannen, dus bijvoorbeeld allemaal liesbreuken aansluitend in dezelfde ok. Een ‘straatje’ noemen we dat. Zo hoeven we de operatiekamers tussendoor niet steeds helemaal om te bouwen.”

Zes tot negen maanden

Ook worden extra mensen ingezet om de operatiekamers tussendoor schoon te maken en op te ruimen. Met deze maatregelen denkt Nij Smellinghe één à twee mensen per dag extra te kunnen opereren. ,,We hebben zes tot negen maanden nodig om de wachtlijsten weg te werken”, verwacht De Jong.

Het plannen van niet-spoedeisende operaties in de avonduren en de weekeinden gaat niet gebeuren in Nij Smellinghe. ,,We willen onze mensen niet overbelasten en gunnen hen de rust die ze nodig hebben.”

In het MCL in Leeuwarden behoort dat laatste wel tot de mogelijkheden, geeft woordvoerder Frits Mostert aan. ,,Buiten kantooruren opereren wordt serieus over nagedacht. Belangrijk is daarbij wel dat de mensen beschikbaar en bereid moeten zijn.”

MCL begint na de zomervakantie, vanaf de laatste week van augustus, met de inhaaloperaties.

Hard aan de slag

Het Antonius Ziekenhuis (Sneek) heeft zo’n zeshonderd achterstallige niet-spoedeisende operaties. ,,Vanaf 1 september gaan we hard aan de slag met het inhalen. Dan gaan we ook ’s avonds en in het weekeinde ok-tijd inplannen voor die operaties”, zegt woordvoerder Mente Kroon. ,,Als Covid niet terugkomt, verwachten we dat we begin 2022 de achterstand hebben weggewerkt.”

Ook daar worden operaties in ‘straatjes’ ingepland. ,,Ook trekken we op met andere ziekenhuizen om de patiënten eerlijk te verdelen.”

Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen, dat ook eind augustus de inhaalslag begint, ziet vooralsnog af van het niet-spoedeisende opereren buiten de reguliere uren, zegt woordvoerder Daan van den Broek. Ook Tjongerschans maakt ,,slimme keuzes in de ok-programmering” door dezelfde soort operaties achter elkaar te plannen. ,,We hebben zes operatiekamers, die we volledig zullen benutten.”

Er wachten zo’n vierhonderd patiënten op een uitgestelde operatie in Tjongerschans. Van den Broek verwacht dat de achterstand dit najaar zal zijn ingelopen.

Alle vier Friese ziekenhuizen benadrukken dat tijdens de coronacrisis alle spoedeisende operaties zijn doorgegaan en alle zorg die binnen zes weken geboden moest worden, ook heeft plaatsgevonden.