Opnieuw zware wateroverlast voor delen van Fryslân

Delen van Fryslân hebben gisteren te maken gehad met hevige regenval. Het was het tweede weekeinde op een rij met veel neerslag.

Een ondergelopen tent in Noordwolde

Een ondergelopen tent in Noordwolde

Vlak voor het weekeinde kon Wetterskip Fryslân melden dat het overtollige water in Fryslân na de zware regenval in vooral Noordoost-Fryslân van vorige weekeinde vrijwel overal was weggewerkt, en dat het normale waterniveau bijna weer bereikt was. Kort daarna begon het opnieuw fors te regenen.

Maandhoeveelheid regen

Afgelopen weekeinde viel het regenwater vooral in de strook tussen Wolvega en Oosterwolde. In meerdere plaatsen kon de riolering het water niet aan, en stonden de straten balk. De neerslag was volgens weer.nl in sommige plaatsen 80 tot 110 millimeter.

Weerman Robert de Vries (werkzaam voor onder meer Omroep Flevoland) meldde op Twitter dat in Zuidoost-Fryslân een maandhoeveelheid water was gevallen. ,,En dat op de eerste van de maand.”

Ook langs de IJsselmeerkust viel veel regen. In Gaast werd 70 tot 80 millimeter neerslag geregistreerd. Het is wel onduidelijk of het registraties van officiële weerstations betreft.

Vaker extreem weer

Weerman Piet Paulusma sprak vorige week in het Friesch Dagblad de verwachting uit dat extreme weersomstandigheden als hevige neerval de komende jaren vaker zullen voorkomen, mede door klimaatverandering.

De wateroverlast leidde niet tot veel meldingen bij de Friese brandweer. Er kwam één melding binnen over een overstroomde kelder bij een woning in Wolvega, en eentje over een garage in Wolvega waar veertig centimeter water in stond. Bij de wateroverlast van vorig weekeinde in Noordoost-Fryslân kwamen zo veel meldingen binnen dat de brandweer mensen opriep alleen te bellen in geval van nood.