Oud-NSB’er Jacob Luitjens, alias ‘De Schrik van Roden’, overleden op 103-jarige leeftijd

Jacob Luitjens in 1992 bij de rechtbank in Assen. Foto: ANP
Sinds de jaren tachtig was Luitjens een van de meest besproken oud-NSB’ers van Nederland. Enerzijds kreeg hij die bekendheid als symbool ‘van alles wat fout was in de oorlog’, anderzijds als ‘kleine vis’ die onterecht de aandacht als van een belangrijk nazi kreeg, en daar zijn leven lang door achtervolgd werd. Zijn dood markeert het einde van een tijdperk, aldus Trouw .
Luitjens sloot zich in de oorlog aan bij de Landwacht en spoorde vele verzetsleden op. Na de oorlog werd hij in 1948 bij verstek (hij was inmiddels gevlucht) veroordeeld tot levenslang. Pas in 1982 werd hij in Canada opgespoord door oud-journalist van het Friesch Dagblad en nazi-jager Jack Kooistra. In 1992 werd hij uitgewezen naar Nederland. Hij kreeg een gevangenisstraf van 28 maanden, die hij niet helemaal hoefde uit te zitten.
Trouw -journalist Maarten van Gestel maakte vorig jaar de podcast De schrik van Roden over Luitjens. Jack Kooistra (92) zou eerder dit najaar een ontmoeting met Luitjens hebben om alles nog eens te bespreken en wellicht tot verzoening te komen. Op advies van de verzorgenden van Luitjens heeft dat gesprek nooit plaatsgevonden, omdat Luitjens’ gezondheid dat niet meer toestond.